Køb dit hus nu og få vinterrabat

Vil du betale 2,9 mio. kr. for dit nye hus nu, eller vil du vente til juli og betale tre mio. kr.?

Foto: HENNING BAGGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Målt på salgspriserne over de seneste 10 år sparer du i gennemsnit fire procent på kvadratmeterprisen i forhold til kalenderårets dyreste måned, juli, hvis du køber dit hus i enten december, januar eller marts, mens besparelsen i februar og november lyder på tre procent i snit.

Det skriver boligportalen Boliga.dk

Det er ikke overraskende, hvis man spørger Torben Hansen, som er professor i forbrugeradfærd på CBS. Boligkøbere foretrækker at holde sig indendøre i vintermånederne, men det ændrer sig, når foråret trænger sig på.

Klar på nye tider

»Vi kan godt lide at hygge os indendøre og har ikke et behov for at komme ud om vinteren. Der behøver ikke at ske noget nyt.

I foråret stiger det behov. Vi er positive og er klar på nye tider og større variation, og så stiger villigheden også til at betale for det, siger Torben Hansen, som peger på, at købere ofte består af par, som skal have tid til at tage ud at se på boligerne, og det foregår typisk i ferieperioderne. 

CBS-professoren mener desuden, at udbuddet af boliger spiller en rolle.

»Der bliver sat mest til salg i foråret og om sommeren, og de huse, som overlever sommeren, vil ligge der til efterår og vinter. De, der køber på det tidspunkt, har en gunstigere forhandlingsposition, fordi liggetiden er længere, og det kan presse prisen mere nedad, siger Torben Hansen.

Størst rabat i sommermånederne

Regionalt er der også forskelle på den bedste måned for boligkøberne.

I Region Hovedstaden og Region Syddanmark er det således januar, der har budt på den gennemsnitligt laveste kvadratmeterpris i de seneste 10 år, mens midtjyderne og Region Sjællands huskøbere har sparet mest i december, og nordjyderne har gjort de bedste handler i marts. 

Ser man på de største forhandlingsrabatter i de seneste tre år tegner der sig et tydeligt billede.

I maj, juni, juli og august, hvor aktiviteten på boligmarkedet traditionelt er højest, er det gennemsnitlige prisnedslag på syv procent, mens det i årets øvrige måneder er på otte procent i snit, med undtagelse af december, hvor det er på ni procent.

Se husene med de største prisnedsættelser lige nu: