Køb byggematerialer selv og spar kassen

Du kan spare mange penge ved selv at købe byggematerialer. Men pas på med, hvilke byggematerialer du køber.

Der kan være mange penge at spare på at købe udvalgte byggematerialer selv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis du passer godt på, hvilke byggematerialer du køber, kan du spare mange penge ved at købe ting til huset i udlandet, skriver Bolius.dk med henvisning til et konkret tilfælde.

Familien Kromann fra Nørre Aaby på Fyn skulle bygge nyt hus og valgte at købe bl.a. en luksus jacuzzi og brændeovn i Tyskland, mens andre ting til huset blev købt på danske hjemmesider.

"Vi besluttede fra starten at holde os til det, man kan betegne som ”tilvalg”. Det vil sige brændeovn, hårde hvidevarer, toiletinventar, husstøvsuger og så videre. Og vi havde selvfølgelig sikret os, at det var ok med håndværkerne, at vi selv kom med produkterne," siger Jeanette Kromann til Bolius.

Jacuzzi leveret til 500 kroner

Det var en god beslutning. I alt sparede familien 130.000 kroner. Bl.a. fandt John Kromann en jacuzzi, der kostede 55.000 kr. i Danmark, til 27.000 kr. i et tysk byggemarked ved at søge på Google.

"Vi var ikke i tvivl, om vi skulle købe den tyske model. Vi kontaktede en dansk fragtmand, betalte ham 500 kr., og tre dage efter stod jacuzzien i vores carport. Det var nemt tjente penge," siger John Kromann.

Også familien Mohr Petersen fra Bullerup på Fyn fik en god timeløn, da han fandt tagsten til det nye tag i et tysk byggemarked.

"Vi fik et tilbud fra en lokal tømrermester, der netop havde sat nye døre og vinduer i vores hus. Han foreslog en sort tegl, som vi fik en prøve på. Bagsiden afslørede, at den var fra Tyskland, og det fik mig til at spørge, om det ikke var en fordel at købe den direkte fra Tyskland," fortæller Henning Mohr Petersen til Bolius.dk.

Tømrermesteren indvilligede i, at Mohr Petersen prøvede tesen efter. Men begge parter blev meget overrasket, da opkaldet til det tyske byggemarked Bauzentrum Christiansen i Nieböll viste sig at være 50.000 kr. billigere end i Danmark.

"Vi fik en gratis pakke med tegl sendt til Danmark, og det var præcis den samme teglsten, der var tale om. Så aftalen blev, at jeg købte alle tegl i Tyskland, og tømrermesteren stod for taglægter og undertag," fortæller Henning Mohr Petersen.

Der er dog også farer ved at købe byggematerialer i udlandet. Bl.a. lever nogle byggematerialer ikke op til danske krav. Derfor mener branchedirektør i Dansk Byggeri, Niels Nielsen, at man bør lade håndværkerne om at købe byggematerialer.

"De skærpede krav til boligen omkring bl.a. energi skal overholdes. Her ved en professionel langt bedre end en husejer, hvilken standard der er påkrævet. Ved selv at påtage sig opgaven, påtager man sig også en risiko, hvis man køber noget fejlagtigt, eller hvis varen ikke kommer til tiden, så håndværkeren er kommet forgæves," advarer branchedirektør Niels Nielsen, Dansk Byggeri over for Bolius.dk.

Køb selv fliser og trægulv

Også byggerådgiver i Bolius Boligejernes Videncenter, Bjørn Bo Klahn, mener, at du bør tænke dig godt om. Han mener f.eks. ikke, at du bør købe varmepumper eller vinduer i udlandet.

Men du kan til gengæld sagtens selv købe fliser, trægulv, mursten eller teglsten, hvis bare du sikrer dig at købe de rigtige mængder fra starten.

"Du kan også selv købe køkkenelementer og vvs-udstyr, men du kan ikke helt gardere dig mod, at håndværkeren kommer lidt ekstra på regningen som kompensation for den fortjeneste, han gik glip af omkring materialerne," vurderer Bjørn Bo Klahn.

Kilde:Bolius Boligejernes Videncenter/www.bolius.dk