Klumme: Lad forsikringspræmien afhænge af kundens BMI

Overvægt og fedme skærer op til ti år af levetiden. Arkivfoto: Paul Ellis/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: PAUL ELLIS

Kør ordentligt og overhold hastighedsgrænserne – så får du en billigere forsikring. Det er forsikringsselskabet Trygs nyeste tilbud til kunderne. Og det er et godt tilbud, for hvis man selv er en fornuftig bilist, hvorfor skal man så være i klub med fartbøller? Alle har mødt en Karl Smart, for hvem bilen er en potensforlænger, og som udlever sin maskulinitet i overhalingsbanen på motorvejen med blinkende forlygter helt op bag i den forankørende bil, der bare skal flytte sig, så far kan komme frem. Sådan en bilist må selv betale for den forhøjede risiko ved at køre på den måde.

Udover at fartbøller tæller negativt i statistikkerne for dræbte og tilskadekomne i trafikken – der er stadig alt for mange ulykker – har det ærgret mig i årevis at skulle være solidarisk med trafikkens machoer, når det gælder bilforsikring. Jeg er nemlig overbevist om, at kørsel-efter-reglerne er billigere for selskabet end bøllernes. Nu har Tryg gennem et stykke tid testet en smart USB-nøgle, som sættes i et stik i bilen og via en app analyserer køreadfærd og vurderer kørslen på en score mellem ét og 15 point. Kører man pænt, kan man opnå op til 30 pct. rabat på forsikringen. Yes!

Rottespærrer

Tryg udbreder de adfærdsbaserede forsikringer til husforsikringer, hvor installering af tyverialarmer, rottespærrer og vanddetektorer kan reducere antallet af indbrud, rotteangreb og  oversvømmelser, som er dyre for forsikringsselskabet – og dermed for kunderne.

Når forsikringsselskaberne gennem årene har pippet om at indføre adfærdsbaserede forsikringer, er de ofte blevet mødt af kritik om unødvendig og ubehagelig overvågning af kunderne. Men den kritik kan lodret tilbagevises. Det er jo frivilligt, om man som kunde ønsker at installere en USB-nøgle i sin bil og dermed få mulighed for en billigere forsikring. Føler man dette som en indtrængen i privatsfæren, kan man sige nej tak.

Hvad med rygerne?

Forsikringsselskabernes næste skridt kan forhåbentlig blive sundhedsområdet. Hvor længe skal os, der for længst er stoppet med at ryge, være i klub med rygere, når det gælder sundhedsforsikringer? Det er jo et faktum, at rygning er årsag til en række farlige sygdomme, som betyder dårlige liv og for tidlig død. De rygende forsikringstagere, som insisterer på at ryge videre, kommer forhåbentlig snart til selv at betale for deres – formentlig – dyrere forsikring. Røgkontrol af forsikringskunder kan nok løses med en anden smart USB-nøgle eller app, som registrerer forsikringskundens røgvaner.

Adfærdsbaserede sundhedsforsikringer opfattes traditionelt som et følsomt område, som forsikringsselskaberne er forsigtige med. Rygere er åbenbart sarte væsner, som ikke bryder sig om at blive mindet om, at deres last er dyr og farlig både for dem selv og andre. Men, kære rygere, differentiering mellem rygende og ikke-rygende forsikringskunder kommer før eller senere. Tendensen i konkurrencestaten går i retning af mere individualisering og højere effektivitet. Næste skridt inden for adfærdsbaserede forsikringer kan så passende blive differentiering mellem slanke og overvægtige forsikringskunder, hvor prisen på policen afhænger af kundens BMI.