Klumme: Kære politikere. Stop nu det lapperi og gør jeres pligt

Berlingske Business' privatøkonomiske skribent Povl Dengsøe retter en skarp kritik mod folketingspolitikerne, fordi de ikke sørger for faste og langsigtede rammer for de to største poster i privatøkonomien - nemlig boligen og bilen.

Folketinget på Christiansborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Dette er et Kinderæg. Men ikke af den søde slags. I stedet for en skal af chokolade på ydersiden er der en klage, og i stedet for legetøj inden i er der en opfordring. Begge dele er til politikerne i Folketinget.

Jeg vil gerne klage over, at I ikke sørger for faste og langsigtede rammer for de to største poster i min privatøkonomi, ejerboligen og to biler.

Skatten på familiens ejerbolig er ganske vist holdt i skak af forskellige typer af loft over grundskyld og ejendomsværdiskat. Og grundskylden har endda været indefrosset i år og næste år.

Men under skattelofterne er priserne i blandt andet hovedstadsområdet steget kraftigt, og dermed ligger truslen om en langt højere skat på vores bolig som en latent bombe under familiens fremtidige økonomi, når skatteloftet efter planen forsvinder i 2020. Oven i købet har ejendomsvurderingerne været fejlagtige, hvilket der nu også skal rettes op på. Men samlet set kendes den fremtidige ejendomsbeskatning ikke - både på grund af vurderingerne og på grund af skattesystemet og -satserne.

Dertil kommer registreringsafgiften på bilerne: I finansloven for 2017 har Folketinget nu nedsat registreringsafgifterne med op til knap 11.000 kr. for en ny version af vores dyreste bil og noget mindre for den billigste.

Men der er stadig ikke ændret noget grundlæggende ved et system, der straffer dyr teknologi, der kan gøre biler både sikrere og mere miljørigtige. Bilers afgift beregnes af den rå pris på bilen, frem for – som mange efterhånden har foreslået – at lade den afhænge af bilens egenskaber i forhold til sikkerhed og miljø.

På begge områder skubber politikerne dermed en snebold af problemer, der vokser sig større og større, foran sig. På boligområdet er det i takt med de stigende priser blevet sværere og sværere at vende tilbage til et normalt skattesystem, hvor skatten følger værdien af boligen, og for bilernes vedkommende er det nu gjort forholdsvist billigere at købe de dyre biler. Jo flere dyre biler på gaden, desto hårdere vil en omlægning af afgifter ramme bestanden af brugte biler.

Lige nu er Folketinget ved at forpasse muligheden for at omlægge bilafgifterne på et tidspunkt, hvor den danske bilpark er historisk lidt værd – og dermed ikke så udsat for at falde massivt i værdi ved en omlægning. Nu er danskerne igen begyndt at købe dyrere biler, og dermed stiger risikoen ved en omlægning igen.

Helt overordnet må stabile, hensigtsmæssige og langsigtede skatter og afgifter på de to dyreste ting i husholdningerne være en bunden opgave for ethvert parlament. Så må I være mænd og kvinder nok til at tage den forudsigelige kritik i flok og med åben pande.

Men helt ærligt: Mine biler taber måske tilsammen 5- 10.000 kr. i værdi ved en omlægning af bilafgifterne til at begunstige mere miljørigtige modeller. Det betaler jeg for det første gerne for et mere grønt Danmark, og for det andet er det jo ikke mere, end lidt tilfældige buler eller andre skader kan bevirke, når bilerne skal sælges.

Derfor er opfordringen til Jer i Folketinget: Vis lidt mere mands- og kvindsmod til at tage nogle opgør med skæve og sære skatter og afgifter. Og giv mig nogle klare rammer for min privatøkonomi. Mange vælgere vil sikkert skælde ud. Men der vil også være mange, der som jeg respektere politikere, der tør tage de rigtige beslutninger.