KLUMME: Har du talt med din pensionsopsparing i dag?

Det kan være lidt af en øjenåbner at få det rette overblik over pensionen. Det skriver Berlingskes erhvervskommentator Jens Chr. Hansen.

Rådgivning om pensionsjunglen kan være en god investering i sig selv. Foto: Iris Fold sammen
Læs mere

Undskyld, jeg ved godt, at denne bagsidetekst med kedelige ord indeholdende noget med pension og pensionering skræmmer de fleste bort sådan en lørdag morgen. Men tøv en kende. Der er efter sigende multimange penge at spare, hvis man placerer sin opsparing bedst og billigst muligt og sætter sig ned med en uvildig rådgiver med henblik på at få løsnet op for denne forståelsesindebrændthed.

Jeg er havnet hos Brian M. Rasmussen, som er finansrådgiver hos firmaet Uvildige.dk. Han skal åbne porten ind til de hellige haller – og en bedre forståelse af vejene i pensionsjunglen.

For en måneds tid siden skrev jeg på denne side en klumme med overskriften »Om Nespresso-kapsler og pensions­opsparing« – og øste ved den lejlighed al min frustration ud over de stakkels lørdags­læsere af nærværende Berlingske-sektion. Mit fortvivlede opråb fik en del pensionsfolk og rådgivere på området til at reagere og skrive tilbage til mig. Tak for det. Og sådan endte jeg hos Brian M. Rasmussen hos Uvildige.dk.

Han gik grundigt til værks. Først et møde, hvor vi fik forventningsafstemt tingene, og han fik spurgt ind til vores (min hustru var med) planer for fremtiden. Han fik selv­følgelig også adgang til mine tal i pensionsinfo.dk. Måske en anelse omfangsrigt, men hvis man gider bruge lidt tid på at sætte sig ned og gå pensionsinfo.dk igennem, er det et aldeles glimrende værktøj, som giver et godt overblik. Jeg er faktisk blevet pensionsinfo.dk-afhængig.

Herefter puttede finansrådgiver Brian Rasmussen alle oplysningerne ind i det værktøj, han nu gør brug af, og ved det næste møde kunne han så præsentere, hvordan min verden – eller i hvert fald den privatøkonomiske del af den – ville se ud fremover, hvis jeg tog forskellige beslutninger. Altså opstilling af forskellige scenarier.

Fire aha-oplevelser

Nu kan en lørdagsbagside ikke give udtømmende svar, så her er fire aha-oplevelser, som jeg tog med mig hjem fra mødet med Brian Rasmussen:

Jeg er overforsikret og betalte derfor mere end godt er i forsikringspræmie på pensionsordningerne (dødsfald, tabt arbejdsevne etc.) Det skal jeg have ændret.

Han overbeviste mig om, at omkostninger ved opsparingerne er meget mere afgørende, end jeg troede. I stedet for de traditionelle dyre produkter kan jeg med fordel investere i billigere indekserede produkter.

Han overraskede mig med oplysningen om, at en rigtig planlægning i forbindelse med udbetaling fra de forskellige ordninger er helt afgørende for den skat, jeg skal betale til den tid.

Han beroligede mig med, at det overordnet så ganske tilforladeligt ud (modsat pensionshusene, som hele tiden siger, at jeg skal spare mere op).

Så altså point til Brian Rasmussen for uvildige råd og god vejledning. Det er stadig mig selv, der skal tage de konkrete beslutninger, men nu er mit grundlag for at tage disse beslutninger betydeligt bedre end før mødet med manden, der evner at navigere i pensions­junglen.