Kaos omkring lån til andelsboliger

Et hul i loven gør lån til andelsboliger ganske usikre for långiverne. Banker og realkreditinstitutter kan derfor holde igen med nye lån, indtil hullet er lappet. Det står klart efter et  mislykket forsøg på en tvangsauktion.

En dom om tvangsauktion gør markedet for lån til andelsboliger mere usikkert. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Jan Jørgensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Købere af andelsboliger kan få svært ved at få lånet hjem, efter Østre Landsret pure har afvist at sætte en andelsbolig på tvangsauktion. Det kan tvinge banker og realkreditinstitutter til at holde igen med nye lån, og det kan også tvinge dem til at nedskrive markant på de lån, de allerede har ydet.

Den usikre situation omfatter cirka 100.000 boliglån på i alt 30 milliarder kroner. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

I øjeblikket gør loven det umuligt for banker og realkreditinstitutter at overtage en andelsbolig, hvis den oprindelige ejer er gået konkurs. Institutterne har sikkerhed i andelsbeviset og ikke i murstenene. Hvis en bank skal overtage beviset, når beboeren ikke kan betale, så skal andelsforeningens bestyrelse godkende, at beviset får ny ejer.

Problemet er, at det kan den ikke, for købere af andelsboliger er også forpligtet til at flytte ind i lejligheden, og det kan banken ikke.

”Er der sået bare den mindste tvivl om pant i boligerne, er det soleklart, at udlånerne enten vil smække kasserne i eller kræve sig betalt med høje renter. Det vil sætte det i forvejen meget træge marked helt i stå,” siger Jan Hansen, der er sekretariatschef i Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation (ABF).