Kaos om tinglysning mørklagt - det vækker undren

Selv om tinglysningsskandalen har koster samfundet milliarder af kroner, nægter Domstolsstyrelsen aktindsigt i sagsdokumenter. S og SF undrer sig.

Foto: Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Domstolsstyrelsen begår en stor fejl ved at hemmeligholde interne arbejdsdokumenter om det digitale tinglysningssystem, som blev indført i september 2009.

Det mener SF's retsordfører Karina Lorentzen.

Domstolsstyrelsen har afvist en anmodning om aktindsigt fra Computerworld, men på grund af skandalens store omfang, bør Domstolsstyrelsen lægge alle dokumenter frem, mener Karina Lorentzen.

"Jeg kan ikke forstå, at Domstolsstyrelsen ikke bare udleverer dokumenterne. Hvis der ikke er noget kontroversielt i dem, burde det være uproblematisk. Hemmeligholdelsen givet en ubehagelig mistanke om, at der er noget, som ikke er, som det burde være," siger hun.

Systemet var behæftet med så alvorlige fejl, at det ifølge beregninger fra Ejendomsforeningen Danmark og Dansk Byggeri har koster virksomheder og privatpersoner op mod otte milliarder kroner tilsammen.

Domstolsstyrelsens henviser i sit svar til Computerworld til, at styrelsen ifølge en undtagelsen i offentlighedslovens ikke er forpligtet til at udlevere dokumenterne. Men det er underordnet, mener Karina Lorenzen.

"Det kaos, som den digitale tingslysning har medført, har berørt så mange mennesker og medført så store tab for samfundet, at offentligheden har krav på at få at hele sandheden at vide," siger hun.

Også Socialdemokraternes forbrugerordfører, Benny Engelbrecht, undrer sig over afvisningen. Han forventer dog, at Domstolsstyrelsen før eller siden lægger alle dokumenter frem.

"Jeg er ikke i tvivl om, at vi i sidste ende er nødt til at få undersøgt alle elementer i handlingsforløbet omkring den digitale tinglysning," siger han til Computerworld.

Karina Lorentzen vil nu undersøge, hvilke muligheder Folketingets Retsudvalg har for at få indsigt i Domstolsstyrelsens interne papirer.

Rigsrevisionen er på vej med en rapport om sagen, og Danske Boligadvokater har bebudet et sagsanlæg imod staten.

/ritzau/