Kan vi give vores datter penge til en bolig?

Gaver skal beskattes – men der findes undtagelser og andre muligheder.

Man kan ikke uden videre give sin formue videre til sin boligløse datter – selv om man allerede har betalt skat af de penge, man har tjent. Arkivfoto: Simon Skipper Fold sammen
Læs mere

? Min mand og jeg har en ret god indtægt og har efterhånden opsparet næsten en halv million kroner, som vi ikke lige ved, hvad skal bruges til.

Vores datter er studerende og mangler et sted at bo.

Hvorfor kan vi ikke bare give hende de penge, som vi har tjent og betalt skat af, uden at det skal beskattes igen?

Med venlig hilsen T.

! Det er godt spørgsmål. Det juridiske svar er, at Folketinget har bestemt, at der for modtageren af en gave skal betales enten gaveafgift eller indkomstskat.

Gaveafgiften er for en snæver gruppe, hvortil jeres datter hører. Et beløb på over 62.900 kroner (fra hver giver) skal der betales 15 procent gaveafgift af.

Hvis I låner penge til jeres datter, kan det ske uden renter og uden afdrag.

Nogle forældre med likviditet hjælper på den måde børnene. Det kræver, at der oprettes et såkaldt anfordringsgældsbrev – det vil sige et bevis på, at jeres datter skylder jer pengene, og at I kan forlange det tilbagebetalt, når I vil.

En sådan gæld kan nedbringes med afgiftsfri gaver hvert om år. Det er bare vigtigt, at I er klar over, at hvis I lover at give gaver hvert år, så forfalder afgiften til betaling for det samlede lån.

Det må derfor ikke være lovet – direkte eller indirekte – at »pengene aldrig skal betales tilbage« eller at »vi giver en gave hvert år på det afdragsfri beløb«.

Med venlig hilsen

Allan Ohms, advokat (H), www.ForumAdvokater.dk