Kan vi give arv videre til min brors børn?

Børn uden kontakt med familien skal have en »sidste hilsen« fra afdøde bedsteforældre.

Børn uden kontakt med familien skal have en »sidste hilsen« fra afdøde bedsteforældre. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

? Vi er fem søskende, og vores mor og far er døde inden for det seneste års tid. Min bror har to børn, som familien - inklusive min bror - har været afskåret fra kontakt med til vore forældres store sorg.

Vi søskende ønsker at give dem 10.000 kroner hver af vores arv, som en sidste kærlig hilsen fra farmor og farfar.

Min bror ved ikke, hvordan han finder metoden til at få det til at ske. Kan I anvise en lovlig og gyldig vej dertil?

Med venlig hilsen C.! Du skal have advarslerne først: Vejen er brolagt med kombinatoriske og formuleringsmæssige udfordringer, og det bliver med sikkerhed ikke billigt i rådgiveromkostninger, da der skal udarbejdes fem arveafkaldserklæringer.

10.000 kroner er desværre ikke et pædagogisk godt beløb, så jeg vælger at besvare ud fra 12.000 kroner pr. arving.

Hvis I skal nå den beskrevne løsning, skal I opfylde betingelserne i boafgiftslovens paragraf 5. Helt grundlæggende skal arveafkaldene være meddelt, inden den endelige boopgørelse indleveres til skifteretten, ligesom det er en betingelse, at der ikke er sket udlodninger fra boet.

Dernæst må arveafkaldene ikke være dispositive: Det betyder, at arveafkaldene ikke må forrykke arvelodderne i forhold til den legale delingsnorm.

Der kan for eksempel ikke gives arveafkald med boafgiftsmæssig virkning til fordel for den ene af arvingens (arveafkaldsgivers) to livsarvinger. Arveafkaldet skal være til fordel for alle eller ingen af arveafkaldsgivers livsarvinger. Mit svar har som forudsætning, at din bror kun har de to børn.

I kan ikke slippe for boafgiften, men din brors børn vil komme til at betale de samme 15 procent i boafgift, som du og dine søskende ellers skal betale. I slipper altså for dobbelt afgift af samme beløb.

Hvis vi kalder jer fem søskende s1 – s5, hvor din bror med de to børn er s5, så er teknikken, at s1 på egne og sine livsarvingers vegne giver arveafkald på 12.000 kroner til fordel for s2 – s5, som hver modtager hver 3.000 kr. mere i arv.Straks herefter giver S 2 arvafkald på egne og livsarvinger vegne på 15.000 kroner - der kommer jo 3.000 kr. i yderligere arv fra s1 og 12.000 kr. af »egen arv«.

Dette arveafkald sker til fordel for s3 – s5, som får yderligere 5.000 kr. hver i arv. Næste arveafkaldsgiver er S3, som giver arveafkald på 20.000 kroner på egne og livsarvingers vegne til fordel for s4 og s5 - de får altså 10.000 kr. mere i arv hver.

Andensidste afkaldsgiver er s4, som på egne og livsarvingers vegne giver arveafkald på 30.000 kr. til fordel for s5.

Dermed har s5 som yderligere arv fra s1 fået 3.000 kr., fra s2 5.000 kr., fra s3 10.000 kr. og fra s4 30.000 kr. Dette giver i alt 48.000 kr. Sidste arveafkald er fra s5 med 60.000 kr.

Disse 60.000 kroner, som er sammensat af 12.000 kr. fra hver af s1 – s5, vil så tilkomme din brors to børn.

Med venlig hilsen Erik Øvlisen, advokat (H), www.ForumAdvokater.dk