Kan Skat opkræve regning til eksen hos mig?

Fejl og forviklinger har efterladt ekskæreste med en stor udgift.

Foto: Claus Fisker. Regningen fra Skat efter en forkert tilbagebetaling volder et tidligere kærestepar problemer.
Læs mere
Fold sammen

SPØRGSMÅL?

Jeg har stået som bruger af bilen tilhørende min eks og har ved en fejl fået udbetalt 10.000 kroner, som skulle have været sendt til ham. I god tro overfører jeg pengene til hans konto, som vi har aftalt.

Senere kommer der fra Skat en regning på de 10.000 kroner, som åbenbart var blevet udbetalt ved en fejl, og nu vil de have deres penge tilbage. De er ligeglade med, at han står som ejer af bilen. Min eks nægter at betale regningen, så nu står jeg i en meget dårlig situation. Han har brugt de 10.000 kroner, ergo burde han betale.

Jeg har været ved retshjælpen, men det virker til, at Skat er ligeglade - de vil have, at vi skal løse det indbyrdes, hvilket jo ikke kan lade sig gøre. Hvad kan jeg ellers gøre?

Med venlig hilsen P.

SVAR!

Det er min vurdering, at du ikke kan pålægges at betale Skat de 10.000 kroner, som Skat fejlagtigt har udbetalt til dig, og som du har overført til din tidligere kæreste. Det er afgørende forudsætninger for mit svar, at udbetalingen af de 10.000 kroner til dig fremstod som værende til din tidligere kæreste, men fejlagtigt skete til dig som bruger af bilen, og at udbetalingen fra Skat fremstod som ordinær, det vil sige, at der til udbetalingen ikke var knyttet forbehold, eller at udbetalingen ikke fremtrådte som sket på et fejlagtigt grundlag.

Ingen er vel i tvivl om, at din tidligere kæreste i sidste ende skal betale 10.000 kr. til Skat, da han ved en fejl har fået dette beløb udbetalt. Indtil din tidligere kæreste betaler Skat de 10.000 kroner, bliver det så spørgsmålet til 10.000 kroner, om du eller Skat skal bære risikoen for den fejlagtige udbetaling. Heri ligger en risikoafvejning.

Skat kan jo hævde, at du bare kunne have returneret de 10.000 kroner, og du kan hævde, at du ved at overføre til din tidligere kæreste bare rettede op på en åbenbar fejl begået af Skat, idet beløbet fremstod som adresseret til din tidligere kæreste. På den måde kan du og Skat blive ved med at finde gode argumenter for jeres respektive synspunkter.

Skat står svagt, da udbetalingen fremstår som ordinær. Du står svagt, da du efter dine oplysninger ikke var adressat for de 10.000 kr. Hvor en afgørelse i sidste ende lander, afhænger meget af de oplysninger, som fulgte med Skats udbetaling.

Med venlig hilsen Erik Øvlisen, advokat (H), www.ForumAdvokater.dk