Kan manden helt nægte hustruen hjælp?

Der er flere muligheder, men de tager ofte alt for lang tid. Statsforvaltningen er særligt slem, svarer Brevkassens advokat.

Selv relativt enkle problemstillinger bliver besværliggjort af, at det i virkeligheden er tre forskellige myndigheder, som skal træffe afgørelsen og ofte i forlængelse af hinanden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Knudsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

? Min veninde er havnet i sit livs værste krise, og jeg håber, I kan hjælpe med gode råd. Efter at have været gift i 15 år har en dansk mand fundet sig en ny kvinde fra Afrika og smidt sin »gamle« kvinde fra Thailand ud af huset. Manden, som ellers er ret velhavende og har eget firma, vil ikke hjælpe hende hverken økonomisk eller på anden måde. Selv hendes tøj og private ejendele har han smidt ud og han har slået hende og truet hende med flere tæsk, hvis hun viste sig igen.

Kvinden fra Thailand har måttet anlægge en sag mod sin mand, fordi hun er uden økonomiske midler og bolig. Selv om hun har permanent opholds- og arbejdstilladelse, er hun så psykisk rystet af sagen, at hun ikke kan påtage sig et arbejde. Hun bor hos en veninde, og hun kan ikke modtage socialhjælp, da hun officielt stadig er gift med en person, som burde forsørge hende.

Manden fik oprettet særeje ved indgåelsen af ægteskabet, og kvinden fra Thailand har skrevet under på dokumentet, selv om hun ikke forstod indholdet på dansk. Han hævder, at hun derfor ikke har krav på nogen økonomisk kompensation.

Advokaten har presset på for at indgå et frivilligt forlig, men manden forsøger at give hende en mindre sum og vil ikke give hustrubidrag. Så nu bliver der en retssag, men det koster mange penge at gennemføre, og kvinden har allerede måttet låne 10.000 til sagen og kan kun håbe på fri proces. Hvad kan hun gøre?

Med venlig hilsen V.

! Jeg kan forstå, at din veninde stadigvæk er gift med pågældende tilsyneladende lidet charmerende fyr. Et af de større men meget praktiske problemer i en sag som denne er, at det hele tager frygteligt lang tid. Juraen i sig selv er egentlig ikke så kompliceret. Din veninde har flere muligheder, som hver især tager lang tid.

Den ene mulighed er, at hun kan få Statsforvaltningen til at fastsætte et midlertidigt ægtefællebidrag, som skal gælde, mens parterne stadigvæk er gift. Statsforvaltningen er i øjeblikket den myndighed, som er allermest underdrejet. Alting tager frygteligt lang tid, og man kan set udefra have en fornemmelse af, at der slet ingenting sker, og at de allerhelst er fri for at træffe afgørelser overhovedet. Det foregår på skriftligt grundlag, og tiden mellem hver høringsrunde forekommer uendelig.

Der er også mulighed for at få tilkendt ægtefællebidrag i forbindelse med skilsmissesagen. Om hun vil få tilkendt sådan et bidrag afhænger af mange omstændigheder. Tendensen er, at ægtefællebidrag er på retur i et samfund, hvor både mænd og kvinder typisk er udearbejdende. Jeg tænker, at hun i al fald ikke skal give afkald på det på forhånd men drøfte det med den advokat, som hun skal have til at hjælpe sig.

Endelig har hun mulighed for at få tilkendt et såkaldt urimeligt-ringe-beløb i skifteretten. Det er et beløb, som man kan få, selv om den anden har særeje om alting. Betingelsen er, at den ene ægtefælle netop bliver urimeligt ringe stillet i forbindelse med skilsmisse fra en formuende ægtefælle, selv om pågældende har ægtepagt med særeje. Som nævnt er det skifteretten, som i sidste ende fastsætter sådan et beløb.

Denne sag er et eksempel på, at selv relativt enkle problemstillinger bliver besværliggjort af, at det i virkeligheden er tre forskellige myndigheder, som skal træffe afgørelsen og ofte i forlængelse af hinanden.

Da din veninde allerede er i gang med en sag, tænker jeg, at hun har fået nogenlunde de samme svar fra sin advokat, som dem jeg har givet her.

Hovedbudskabet til andre i sådan en situation er, at de hurtigst muligt skal få indleveret begæring om separation eller skilsmisse til Statsforvaltningen for at få sat sagen i gang. Statsforvaltningen skal så efter reglerne vejlede parterne om deres muligheder – også vedrørende midlertidigt bidrag. Så det gør de vel også i praksis?

Med venlig hilsen Viggo Bækgaard, advokat (H) - mediator, www.ForumAdvokater.dk