Kan man skifte til en anden grundejerforening?

I begge foreninger er der pligt til at være medlem – kan man så lægge dem sammen?

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

? I vores sommerhusområde er der nogle forskellige grundejerforeninger af forskellig størrelse. Vores forening har 100 medlemmer, og i et stykke tid har vi haft et samarbejde med en anden forening på 20 medlemmer omkring oprensning af en å, der løber gennem området.

Den lille forening har besvær med at få valgt en fungerende bestyrelse, og de har tænkt sig at opløse foreningen og har henvendt sig til os for at høre, om deres medlemmer kunne blive optaget hos os, når de nedlægger deres forening. Dette giver anledning til nogle overvejelser.

For begge foreninger gælder, at der ved udstykningerne er tinglyst tvungen medlemskab af grundejer­forening.

Er det overhovedet muligt at nedlægge en grundejerforening, når der foreligger en servitut om tvungen medlemskab?

Hvis man vil gennemføre, at den lille forenings parceller flyttes over i den store, således at det tvungne medlemskab bliver retsgyldigt – så eventuelt manglende kontingentbetaling derfor vil kunne sendes til inkasso – hvordan skal det så gribes an?

Kan det gøres med de eksisterende servitutter og generalforsamlings­beslutninger i de respektive foreninger og tilretning af formålsparagraffen i den fortsættende forening?

Eller hvordan skal det gøres for at være juridisk holdbart for fremtidige ejerskifter med videre?

Med venlig hilsen H.

! Ja, det kan godt lade sig gøre. Tror jeg. Ideen lyder jo oplagt rigtig.

Svaret afhænger af servitutternes indhold, og der skal gives samtykke fra de påtaleberettigede i den lille forening og i den store forening.

Der skal altid trædes varsomt, når der er pligtmæssigt medlemskab, og sagt meget kort og firkantet må sammenlægningen ikke være til ulempe for hverken den lille eller den store forening. Begrundelsen herfor er, at medlemmerne af de to foreninger jo ikke kan melde sig ud, og der kan være forskellige grunde, til at pligtmæssige medlemmer ikke vil acceptere en sammenlægning.

Hvis sammenlægning er fornuftig for alle, vil det næppe være et stort problem at finde enighed. Det er ikke en bestemmelse, der kan træffes uden enighed. Det vil være nødvendigt at opdatere tingbøgerne for de forpligtede ejendomme.

Dette svar er givet uden kendskab til vedtægernes og servitutternes indhold.

Hvis de to bestyrelser ser fornuft i tanken, så sæt jer sammen og find ud af, hvad I vil ændre og hvordan. Tag gerne en advokat med på opgaven og sørg for, at medlemmerne på begge sider er med på sidelinjen. Det er vigtigt, at ingen skuffes – ellers kan en god idé ende i trakasserier, slagsmål og retssager.

Med venlig hilsen

Allan Ohms, advokat (H), www.ForumAdvokater.dk