Kan man holde pause i ægtefællebidraget?

Den fraskilte hustru vil i perioder give afkald på ægtefællebidraget.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

?

Kan man lave en juridisk bindende aftale om dette:

At jeg i perioder frivilligt kan give afkald på ægtefællebidrag, uden at min »ex.« risikerer at blive pålagt at skulle betale det med tilbagevirkende kraft – hverken af mig eller statsamtet.

At jeg efter disse perioder kan få genoptaget indbetalingen, når behovet igen opstår.

At den aftalte løbetid (ti år for os) ikke forlænges, uagtet, at der er perioder uden indbetaling. At jeg ikke risikerer, at min mand stopper indbetalingerne, under henvisning til periodevis frivilligt afkald, men at de kun kan stopes med mit samtykke.

Med venlig hilsen

X

!

For ægtefællebidrag gælder, at selve pligten til at betale bidrag aftales som en periode, der typisk er udmålt i et antal år.

Selve størrelsen fastsættes af statsforvaltningen og udgør normalt 1/5 af forskellen på de to bruttoindtægter. Desuden er princippet, at hvis modtagerens samlede indkomst inklusive bidraget ligger omkring 260.000 til 300.000 nedsættes eller bortfalder bidraget. Tankegangen er, at så er der ikke et bidragsbehov.

Hvis behovet på den måde bortfalder i en periode, ville statsforvaltningen nedsætte eller standse bidraget. Genopstår behovet, vil statsforvaltningen fastsætte bidrag i overensstemmelse hermed.

Svaret er derfor, at I godt kan aftale et midlertidigt ophør uden risiko for den bidragsforpligtede.

Til slut må jeg lige nævne, at hvis et ægtefællebidrag bortfalder, fordi den bidragsforpligtede gifter sig igen, er det bortfaldet for altid. Det samme gælder formentlig, hvis den berettigede etablerer et ægteskabslignende forhold.

Med venlig hilsen

Advokat (H) - Mediator Viggo Bækgaard

Forum Advokater