Kan man give aktier som gave?

Særlige skatteregler gælder for børn under 18 år.

Alt kan sådan set foræres væk som gave, men er grænser for værdien, hvis det skal være skattefrit, og for børn gælder særlige regler om beskatning af afkastet af aktier. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Knudsen

? Er det muligt at overføre egne aktier som en gave til sine børn?

Hvor stor en kursværdi må man overføre, og hvordan bliver det opgjort i forhold til Skat?

Med venlig hilsen P.

! Alt kan principielt gives som gave, også aktier.

Rent praktisk ydes gaven ved, at aktierne overføres fra dit depot til dit barns depot. Der må årligt til et barn overføres en gave til en værdi på 58.700 kroner, uden at der skal betales gaveafgift.

Gives der aktier som gave, vil værdien af gaven blive fastsat ud fra aktiernes kursværdi på det tidspunkt, hvor gaven ydes. Som gavegiver vil du blive anset for at have solgt dine aktier, så du skal opgøre en avance ud fra kursværdien på gavetidspunktet. Dit barn vil skulle anvende samme kurs som anskaffelsessum, og aktierne er anskaffet på gavetidspunktet.

Du skal være opmærksom på den særlige regel om, at forældre beskattes af afkastet af gaver givet til børn under 18 år. Afkastet af aktier er aktieudbytte. En eventuel fortjeneste ved salg aktierne beskattes hos barnet. Beskatningen af afkastet sker frem til udløbet af det år, hvor barnet fylder 18 år.

Med venlig hilsen Erik Øvlisen, advokat (H), www.ForumAdvokater.dk