Kan kæresten gøre krav på en del af huset?

Banken har blandet sig urimeligt i fordelingen af formue mellem ugifte samlevere.

Arkivfoto. Sommerhuspriserne kommer ikke rigtigt ud af stedet. På et år er sommerhuspriserne steget en halv procent, mens priserne på øvrige boligtyper er øget en del mere. (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere

Spørgsmål:

Jeg har boet sammen med min kæreste i 11 år, og vi har to børn sammen. Min kæreste har i alle årene kun haft en lille indtægt og ingen formue. Jeg havde til gengæld en høj månedlig indtægt og en stor, opsparet formue, som jeg købte et sommerhus for.

Jeg lagde 800.000 kr. kontant, og der blev optaget et lån på 1,1 mio. kroner. Siden har jeg betalt 600.000 kr. til forbedringer på huset.

I sin tid krævede banken, at vi begge stod på lån og skøde. Min kæreste har aldrig betalt til huset. Nu skal vi gå fra hinanden. Vi er ikke gift. Kan hun gøre krav på halvdelen af friværdien i huset?

Med venlig hilsen P.

Svar:

Ofte siger jeg, at en bankrådgiver ikke er en, der rådgiver dig, men en, som rådgiver banken. Jeg bliver ærlig talt vred, når jeg læser, om din situation.

Når man som I har valgt at bo sammen uden at være gift, må banken forholde sig til det i sin »rådgivning«. Banken bør ikke pr. automatik gå efter at sikre banken så mange skyldnere på et lån som muligt. Det ser bestemt ikke ud til at have været en seriøs nødvendighed for banken i dit tilfælde.

Jeg vurderer, at du helt uproblematisk kunne have købt huset alene. Det er ikke okay af banken at kræve, at I begge skulle være ejere af huset og debitorer på lånet. Som det mindste burde de sikre sig, at I forstod konsekvenserne, og at det burde suppleres med en samejeoverenskomst og et gældsbrev, hvorefter hun skyldte dig 400.000 kr.

Når det er sagt, vil mit råd til dig være, at du ikke helt uden videre skal acceptere ligedeling af huset. Men det er omvendt klart, at du havde stået meget bedre, hvis du ejede huset alene.

Til alle læsere er mit budskab, at du altid skal søge uafhængig rådgivning og forstå, at bankrådgiveren navnlig har fokus på bankens sikkerheder og mindre på dine juridiske behov.

Sandheden er desværre også, at alt for mange har svært ved at fastholde sine krav over for samleveren, så længe det tilsyneladende går godt. Endelig kan jeg da godt som familieretsadvokat tænke, at man jo som familie indretter sig typisk i et ægteskab med ligedeling af værdierne, fordi det kan være lidt tilfældigt, hvem der gør og tjener hvad. Hvad du vælger, er ikke mit bord – bare du har overvejet de forskellige mulig­heder og behov.

Er det rimeligt, at banken ved sine mærkelige krav skal afgøre, hvordan jeres formuer skal deles? Mit svar er nej.

Med venlig hilsen Viggo Bækgaard, advokat (H) og mediator, www.ForumAdvokater.dk