Kan jeg købe halvdelen af forældrenes hus?

Når der er flere arvinger, bør de inddrages. Ved opdeling i anparter stiller panthaverne krav til samejekontrakten.

Man kan godt dele forældrenes hus i to dele - og der er flere måder at gøre det på juridisk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

? Mine forældre skal have nyt tag på deres hus, og vi har talt om at lave et tag med højere rejsning og udnytte tagetagen til beboelse, hvor jeg så kunne bo: Vi vil gerne dele huset op i 2 separate ejerlejligheder, hvor mine forældre ejer underetagen, og jeg ejer overetagen.

Hvordan griber man det an rent juridisk? Hvordan kan jeg købe deres tagetage, og hvordan bestemmes prisen? Vi er flere søskende, der engang skal arve huset.

Med venlig hilsen J.

! Du skriver, at I er flere søskende, der engang skal arve huset. I bør tage en snak om planerne, så dine søskende er involveret. Det kan forebygge skuffelser og senere vanskeligheder. I den forbindelse bør I også nøje drøfte, om det er en god idé, at du flytter ind og bliver medejer og i givet fald modellen herfor. Uanset den valgte model kan der være god grund til at drøfte konsekvenserne med dine søskende og dine forældre, inden beslutning træffes.

Typisk kan en villa med to beboelseslejligheder opdeles i to ejerlejligheder, og det kan være en rigtigt god ide, men det konkrete projekt bør vurderes først af en landinspektør med beskikkelse. De nærmere regler for opdeling finder du i ejerlejlighedslovens § 10.

Uden opdeling er det også en mulighed at opdele i såkaldt ideelle andele med brugsretten fordelt ifølge en samejeoverenskomst, der tinglyses på ejendommen. En overenskomst skal tage stilling til ejerskabet, til hvad ejernes eksklusive brugsret omfatter, regler om ejerskifte (hvem skal kunne overtage og hvordan), ligesom beslutninger om for eksempel vedligeholdelse af ejendommen er vigtige elementer i overenskomsten.

Særligt for anpartslejligheder er, at også panthaverne stiller krav om indflydelse på indholdet i samejekontrakten vedrørende de forhold, som kan udgøre en risiko for pantsikkerheden i anparten. Derfor kræver panthaverne som regel at være påtaleberettiget i forbindelse med en eventuel ændring af kontrakten. Jeg har set en del eksempler på utilstrækkelige overenskomster, så mit råd er, at du bruger din advokat som sparringspartner til udarbejdelse af kontrakten.

Du bør enten tage kontakt til arkitekt eller til kommunens tekniske forvaltning for at få belyst de bygningsmæssige krav, der stilles ved en sådan ændring. Bygningsreglementets bestemmelser om brand- og lydmæssige kvalitetskrav skal være opfyldt, inden boligerne kan registreres som selvstændige. Kommunen har som planmyndighed ikke hjemmel til at bestemme ejerforholdet på en ejendom, selv om det i en lokalplan fastlægges, at der i et område kun må være énfamilieshuse. Derfor vil der ikke være noget i vejen for, at en ejendom i et lokalplanområdet udlagt til énfamilieshuse opdeles i to anparter med hver sin beboelse.

Prisen skal svare til værdien i handel og vandel. Skat accepterer dog en pris på mellem 85 procent og 115 procent af den gældende offentlige vurdering.

Med venlig hilsen Allan Ohms, advokat (H), www.ForumAdvokater.dk