Kan jeg fratrække tab på aktier i Roskilde Bank?

Hvornår anses aktier for værdiløse?

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

? Jeg vil høre om muligheden for at fradrage tab på papirer i Roskilde Bank. Jeg havde indskudt omkring 30.000 kroner. Hvor meget kan jeg eventuelt trække fra på årsopgørelsen? Og er konkursboet egentlig afsluttet?

Med venlig hilsen K.

! Roskilde Bank hedder i dag Selskabet af 1. september 2008 A/S under konkurs, og – som navnet antyder – er selskabet under konkursbehandling. For tiden er der fordringsprøvelse hos kurator, så der er vel håb om, at konkurs­boet slutter inden for en overskuelig fremtid.

Tab på aktier kan fradrages på det tidspunkt, hvor de afstås. Ved afståelse forstås blandt andet salg. I konkurssituationen er afståelse først det tidspunkt, hvor det i Erhvervsstyrelsen registreres, at selskabet er opløst efter konkurs.

Hvis du intet foretager dig, vil du først få fradraget, når konkursen er slut. Alternativet er et salg, f.eks. til naboen. Selv om aktierne er værdiløse, er det vel ikke umuligt, at din nabo for det gode naboskabs skyld vil give dig en krone for aktierne.

Tabet skal fradrages efter reglerne for tab på aktier optaget til handel på et reguleret marked (blev tidligere bare kaldt børs­noterede aktier), da Roskilde Bank-­aktien tidligere var børs­noteret. Det betyder, at tabet kun kan fradrages i udbytter og gevinster på andre aktier optaget til handel på et reguleret marked samt udbytter på skattefrie børsnoterede aktier ejet 31. december 2005.

Kan tabet ikke indeholdes i indkomstårets udbytter og gevinster, kan det overføres til en samlevende ægtefælle til mod­regning i dennes udbytter og gevinster. Er tabet fortsat ikke opbrugt, kan det fremføres til modregning eller overførsel til ægtefælle i udbytter og gevinster i senere indkomstår.

Med venlig hilsen Erik Øvlisen, advokat (H), www.ForumAdvokater.dk