Kan forældrekøb gå i arv til flere børn?

Storesøster skal flytte til byen, og lillebror vil snart følge efter.

Forældrekøb af en bolig og forældrelån til køb af en bolig er to forskellige ting. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Ballund

? Mine kone og jeg overvejer at hjælpe vores ældste barn, der er studerende, med køb af en andelslejlighed.

Vi har forstået, at dette kan gøres ved, at der laves et såkaldt forældrelån (anfordringslån). Det kan senere komme på tale, at lejligheden skal gå videre til lillebror, og vi er nu usikre på, hvordan det ordnes rent finansielt.

Antag at lejligheden har en værdi af 1 million kroner. Vi laver så et familielån pålydende 1 million kroner mellem os og vores datter. Hvis vores datter så senere vil videre til anden bolig, og vores søn vil overtage andelen, skal der så oprettes endnu et lån, så vores søn kan betale vores datter, der så efterfølgende indfrier det først oprettede lån?

Da vi skal optage lån i vores hus, vil dette kræve, at vi gør det to gange. Eller kan han overtage det første lån, så vi reelt kun skal oprette et lån?

Med venlig hilsen Forældrene

! Udtrykket forældrekøb bruges normalt om forældrenes køb af en ejerlejlighed, som de så lejer ud til det studerende barn. Problemet med andelsboliger er, at mange andelsboligforeningers vedtægter forlanger, at ejeren selv bor i lejligheden.

Den model, som du beskriver, lyder bestemt fornuftig. Der er dog lige et par forhold, som man skal gøre sig klart. Lånet fra jer til barnet er reelt nok. Barnet skylder jer den søde lille million og ejer nu andelsboligen. Men barnet er en selvstændig juridisk person, som nu ejer en andelslejlighed og skylder jer pengene.

Hvis nu vi forestiller os, at jeres barn er økonomisk ustabil og kommer til at skylde penge til andre end jer, vil disse kreditorer kunne foretage udlæg i andelen og dermed bringe jeres krav i fare. Det vil I kunne gardere jer imod ved at få tinglyst pant i andelen - altså at få lavet jeres gældsbrev som et pantebrev.

En anden problemstilling kunne være, at lejligheden falder i værdi. I så fald er det barnet, som lider tabet samtidig med, at gælden til jer stadig eksisterer. Når nu lillebror skal købe andelen, er det af storesøster og ikke af jer. I praksis vil det godt kunne ske ved, at han med jeres tilladelse som kreditor overtager lånet til jer. Hvis nu lejligheden er blevet mere værd, vil han som udgangspunkt skulle betale den højere værdi til storesøster, som så scorer fortjenesten. Men det er bare modstykket til, at hun også skulle bære tabet, hvis det gik den vej.

Nu kan I sagtens sidde og tænke, at alt dette er teori, og at I jo kender hinanden og ved, at I alle er snusfornuftige og ikke kommer i uføre. I kan også tænke, at I jo er i familie og bare vil have at vide, om I er nødt til at optage et nyt lån til mellemfinansiering.

Det korte svar er, at jeg godt kan forstå, hvis I tænker sådan. Men når nu I spørger en juridisk brevkasse, er vi også nødt til lige at runde nogle af fælderne.

Hvis ellers det er en fornuftig andelsboligforening med styr på økonomien, er forældrelånsløsningen bestemt farbar og fornuftig.

Med venlig hilsen Viggo Bækgaard, advokat (H) og mediator, www.ForumAdvokater.dk