Kan ekskæresten bare blive boende?

Eks'en vil hverken udleje boligen eller selv betale hele huslejen.

En skilsmisse kan slide begge parter op, hvis man ikke samarbejder og i det hele taget opfører sig anstændigt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Carlsen

? Jeg er i foråret flyttet fra min kæreste sammen med vores fælles søn. Min ekskæreste bor i vores fælles andelsbolig, som siden er sat til salg. Jeg betaler halvdelen af andelsboliglånet og halvdelen af huslejen. Vand og varme og lys betales af min ekskæreste. Han vil ikke flytte, så huset kan lejes ud - der sker ikke rigtig noget med hussalget.

Kan han bestemme, om huset skal lejes ud, og hvis han kan, skal han så ikke betale hele huslejen? Jeg bor hos mine forældre og har ikke råd til at flytte i egen lejlighed, før huset er solgt eller lejet ud.

Med venlig hilsen T.

! Dit spørgsmål rammer rigtigt mange. Man må virkelig undres over menneskers adfærd og samtidig sige, at jura kan bruges til meget, men at det nogle gange ikke vil gøre så meget, hvis man opfører sig anstændigt.

Det er da godt, at huset er sat til salg, og at I begge tilsyneladende er enige om, at det er en fornuftig vej ud af Jeres samliv. En andelsbolig er i juridisk forstand egentlig en lejebolig. Andelsboligforeningen ejer lejligheden og udlejer til andelshaverne, som har købt retten til boligen. Man må derfor sondre lidt i svaret.

Udgangspunktet er, at den, der bruger lejligheden, skal betale huslejen i al fald, når der er gået en vis rimelig tid svarende til et opsigelsesvarsel. I praksis betyder det, at han skal betale husleje og forbrug i lejligheden alene. Andelsboliglånet er derimod et lån, som I begge hæfter for. I skal derfor fortsætte med at betale halvdelen hver til banken, eller hvor I nu måtte have andelsboliglånet.

Hvis ikke han betaler huslejen, bliver konsekvensen selvfølgelig, at I bliver sat ud af andelsboligforeningen. Juridisk er han altså forpligtet til enten at betale eller at flytte, så I kan leje ud til anden side. Det er til gengæld heller ikke helt enkelt, da man i mange andelsboligforeninger ikke må foretage fremleje.

Dit sidste spørgsmål kan besvares på den måde, at han er forpligtet til at betale husleje eller leje ud. Sådan er juraen, men sandheden er også, at det kan være besværligt og kostbart at gennemføre sådan et krav via retten. Svaret er i virkeligheden, at I kan kæmpe som hanekyllinger, indtil I begge er døde i den overførte betydning, at genstridighederne nok lettest ender med, at I begge »dør økonomisk« under kampen.

Kort og godt: Anstændighed er ikke det værste, man har. Han bør forstå, at det er ham, der bruger boligen og derfor skal betale de rene boligudgifter, indtil I får solgt. Hvis han ikke reelt deltager aktivt i salget, er der nogle muligheder, som jeg vil råde dig til at tale med en advokat direkte om.

Med venlig hilsen Viggo Bækgaard, advokat (H) og mediator, www.ForumAdvokater.dk