Kan ejerforeningen kræve enstemmighed?

En del ganske vidtrækkende forslag kan vedtages, og forslag kan i hvert fald ikke afvises inden afstemning.

Hovedreglen for vedtagelse af beslutninger i en ejerforening er simpelt flertal, i særlige tilfælde kvalificeret flertal og i ganske få tilfælde enstemmighed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

? Ved de seneste generalforsamlinger i vores ejerforening er flere forslag blevet afvist, da der ifølge dirigenten krævedes enstemmighed for forslag, der påvirker en ejers rettigheder.

I såvel gamle som nye normalvedtægter kan jeg ikke finde krav om enstemmighed, kun om kvalificeret flertal, for eksempel to tredjedele. Hvad er rigtigt?

Med venlig hilsen J.

! Du skriver, at flere forslag er blevet afvist, da der ifølge dirigenten krævedes enstemmighed for forslag, der påvirker en ejers rettigheder. Et forslag kan ikke afvises med den begrundelse, men det kan falde, fordi der ikke er enstemmighed.

Det er ikke rigtigt, at der kræves enstemmighed for forslag, der "påvirker en ejers rettigheder". Hovedreglen er simpelt flertal, i særlige tilfælde kvalificeret flertal og i ganske få tilfælde enstemmighed.

Lad mig give nogle eksempler fra retspraksis:

Det kræver ikke enstemmighed at købe en viceværtlejlighed – heller ikke selv om formålsbestemmelsen intet siger herom. Selv om man fratager medlemmerne en vedtægtsbestemt ret til selv at stå for vinduesvedligeholdelse, kræver det ikke enstemmighed. Det kræver ikke enstemmighed at købe en grund til parkeringsplads – heller ikke selv om dette ikke følger af formålsbestemmelsen.

Det kræver ikke enstemmighed at ændre vedtægternes bestemmelse om fastsættelse af andelslejlighedens værdi.

Det kræver heller ikke enstemmighed at bestemme opførelse af carport og køb af tørretumbler. Et altanprojekt – som dog har en ganske voldsom betydning for en bygning, og som ikke tjener et fælles formål – heller ikke det kræver enstemmighed. Det kræver heller ikke enstemmighed at ændre en vedtægtsbestemt fordeling af vejbidrag – selv om det øger udgifterne for nogle.

Ændring af fordelingstal vil normalt kræve enstemmighed. Vedtagelser, der ligger uden for foreningens formålsbestemmelse vil også kræve enstemmighed.

Tag en snak med bestyrelsen og dirigenten før næste generalforsamling - ellers kan der anlægges sag ved domstolene, som kan tage stilling til spørgsmålet.

Med venlig hilsen Allan Ohms, advokat (H), www.ForumAdvokater.dk