Kan ejerforening forbyde rygning i lejligheder?

Er det lovligt at tilføje til vedtægterne, at ejendommen er røgfri, og at der kun må ryges udenfor?

Der er ikke noget til hinder for, at en boligforening fastlægger mere restriktive regler end dem, der følger af loven om røgfrie miljøer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

? Vi er en lille ejerforening med seks lejligheder, og der er ingen rygere på nuværende tidspunkt. Vi har fremsat forslag om helt at forbyde rygning i ejendommen på den ordinære generalforsamling, men der var uenighed om, hvorvidt det nu var lovligt.

Jeg har læst loven om forbud mod røg igennem, men kan ikke se at der står noget om, at det er lovligt eller ikke. Vi er et flertal, der gerne vil have forbud mod rygning, men vi er nødt til at vide, om det strider mod nogen lov.

Med venlig hilsen P.

! Ifølge Lov om røgfri miljøer er det ikke tilladt at ryge på trappeopgange, i indgangspartier og lignende. Hvis rygningen foregår i egen lejlighed, er der ikke nogen hjælp at hente i lovgivningen. Der er dog ikke noget til hinder for, at en boligforening fastlægger mere restriktive regler end dem, der følger af loven.

Når der er tale om en ejerforening, kræver en vedtagelse efter min vurdering enstemmighed. Det skyldes, at alle ejere af ejerlejligheder skal være medlem af ejerforeningen, og et forbud mod rygning er et indgreb i den enkelte ejers private ejendomsret.

Hvis alle nuværende ejere er enige, kan vedtægten ændres. I bør være omhyggelige med udfordringen af reglen, herunder bør I tage stilling til, om bestemmelsen senere kan ændres uden enstemmighed, for eksempel med såkaldt kvalificeret flertal.

Hvis der ikke kan opnås enstemmighed, så kan et kvalificeret flertal i overensstemmelse med vedtægterne formentlig godt bestemme, at nye medlemmer af ejerforeningen ikke må ryge. Når jeg skriver »formentlig«, skyldes det, at en sådan vedtagelse jo også griber ind i den private ejendomsret, og derfor kan det diskuteres.

Jeg hælder dog mest til at tro, at et kvalificeret flertal er tilstrækkeligt, fordi vi i dag har meget videnskabelig dokumentation for de sundhedsskadelige virkninger af rygning. En dokumentation, der bliver tungere og tungere for hver ny videnskabelig rapport vi ser. Dertil kommer, at vi nu har stor viden om, hvordan røg trænger gennem murværk og via luftsluser og andet, således at rygning i en lejlighed ikke kan holdes indenfor de fire vægge. Altså udgør rygning en sundhedsrisiko for andre, og den må kunne bremses med virkning for fremtiden.

Da der – modsat f.eks. en diskussion omkring andre vedtægtsændringer - med vægt kan føres en saglig argumentation for forslaget, tror jeg, at domstolene vil være lydhøre herfor. Jeg tror også, at udviklingen arbejder i retning af, at en vedtægtsbestemmelse herom kan gennemføres med kvalificeret flertal, men tiden er næppe moden.

Med venlig hilsen Allan Ohms, advokat (H), www.ForumAdvokater.dk