Kan du stole på boligpriserne? Danmarks Statistik har undersøgt sagen

Der en forsinkelse på de tal, som Danmarks Statistik bruger til at beregne priserne på det glohede boligmarked. Derfor har der hersket en usikkerhed om, i hvor høj grad man kan stole på estimaterne. Nu er Danmarks Statistik klar med en analyse.

Det seneste år er huspriserne steget med 15,7 procent, ejerlejlighedspriserne med 17,9 procent, og sommerhuspriserne med intet mindre end 26,4 procent, viser tal fra Boligsiden.dk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er i øjeblikket stor interesse for at følge den seneste udvikling i priserne på boligmarkedet.

Danskere, der overvejer at købe eller sælge en bolig, følger udviklingen nøje, ligesom økonomer og politikere holder et vågent øje med, om priserne stiger for meget, og vi dermed risikerer en boligboble, der springer.

Der er dog en forsinkelse på de tal, som Danmarks Statistik benytter, og der har på den baggrund hersket usikkerhed om i hvor høj grad, vi kan stole på estimaterne.

Det har Danmarks Statistik netop undersøgt og er klar med en konklusion:

Der er ingen væsentlig systematisk skævhed i estimaterne, lyder det i analysen.

En afvejning af hastighed og præcision

Danmarks Statistik opgør udviklingen på baggrund af data fra det elektroniske tinglysningssystem, og det er altså her, at der er en vis forsinkelse i forhold til købsaftaledatoen, fordi der er tidsmæssig afstand mellem, at en bolig handles, og at den tingslyses.

Alligevel har der ifølge analysen fra Danmarks Statistik ikke været en signifikant skævhed i estimaterne af priserne på hverken huse eller lejligheder.

For huse afviger priserne i gennemsnit 0,7 procentpoint i forhold til det endelige estimat, mens det for ejerlejligheder afviger 0,8 procentpoint.

»Man vil aldrig kunne forvente, at der slet ingen afvigelse er mellem de foreløbige og endelige tal, men hvis afvigelsen bliver for markant, vil det begrænse nytten af de foreløbige tal,« skriver Danmarks Statistik i analysen.

Her peges der samtidig på, at det er en afvejning af behovet for at få tallene hurtigst muligt og af den præcision eller mangel på samme, man kan udregne dem med.

»Hvis man helt vil undgå revisioner, skal man vente et års tid på, at statistikken kan udkomme, eller man skal undlade at revidere de første opgørelser. Ingen af disse muligheder er attraktive for ejendomssalgsstatistikken, så derfor er revisioner en realitet,« står der i analysen.

De seneste måneder har der været heftig debat om, hvorvidt der behov for et indgreb på boligmarkedet. Her i coronakrisen har boligmarkedet overrasket positivt med ganske flotte prisstigninger til følge. Spørgsmålet er dog, om det er begyndt at gå for stærkt på boligmarkedet.

Det seneste år er huspriserne steget med 15,7 procent, ejerlejlighedspriserne med 17,9 procent, mens sommerhuspriserne er steget med intet mindre end 26,4 procent. Det er i alle tre tilfælde de højeste årlige prisstigninger siden 2010, hvor Boligsiden.dk lancerede sit markedsindeks.

Det Systemiske Risikoråd, der har til opgave at identificere og overvåge systemiske finansielle risici, har netop anbefalet regeringen, at den foretager et indgreb på boligmarkedet for at dæmpe prisfesten.

Mere præcist lyder det fra Rådet, at regeringen bør indføre nye regler, hvorefter boligejere ikke længere vil kunne opnå afdragsfrie lån, såfremt deres belåningsgrad er på mere end 60 procent. Dette er tilfældet for rigtig mange danske boligejere og ikke mindst familier på vej ind på markedet.