Kan du pludselig leve med halv indkomst?

En hidtil overset del af en reform af pensionsområdet i 2013 sender syge danskere ned i et økonomisk hul, der kan give dem en halvering af deres indkomst i op til fem år. Nogle pensionsselskaber er ved at lukke hullet, mens andre lader det være.

1000 kroner i sedler. Ialt er her fotograferet 250.000 kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tusinder af danske lønmodtagere bør stille sig selv det spørgsmål, om de kan klare sig med en halvering af deres indkomst i en periode på op til fem år. Det er nemlig realiteten, hvis de kommer til skade eller bliver så syge, at de ikke længere kan passe deres arbejde.

Risikoen opstod med den reform af sygedagpenge og førtidspensioner, som den tidligere regering gennemførte i 2013. Men omfanget af reformen og den økonomiske forringelse for den enkelte dansker, er først ved at blive kendt nu – blandt andet i takt med, at det rammer flere og flere.

Den økonomiske forringelse går ud på, at det offentlige nu fuldt ud modregner udbetalinger fra livsforsikringer i den offentlige ydelse i den periode på op til fem år, hvor den såkaldte jobafklaring samt ressourceforløb foregår. Perioden bliver brugt til at afklare, om og i hvor høj grad den ramte kan arbejde.

Danica Pension har lavet et regnestykke, hvor en person får en løn på 400.000 kr. om året. Vedkommende bliver langtidssyg uden løn, men får godt 130.000 kr. fra det offentlige som ikke-forsørger, og samtidig får man en udbetaling fra forsikring mod tab af erhvervsevne, den såkaldte TAE-forsikring på 200.000 kr. En sådan forsikring har langt de fleste danskere i forbindelse med deres pensionsordning.

Derved skulle man være nogenlunde sikret økonomisk, selv om man er blevet syg. Men problemet er, at modregningen i ydelsen fra det offentlige sker krone for krone og derfor typisk ender med, at man slet ikke får noget fra det offentlige og kun har udbetalingen fra forsikringen. Det vil sige, at man ryger ned på kun at have de 200.000 kr. i det her tilfælde. Det har fået nogle pensionsselskaber og -kasser til helt at fjerne dækningen fra deres forsikringer, mens andre forhøjer dækningen, hvilket hæver prisen på livsforsikringen.

Stor forskel

Dermed er der stor forskel på, hvordan den enkelte dansker er stillet økonomisk ved tab af erhvervsevne.

De største pensionsspillere på det kommercielle marked er netop ved at lukke hullet.

»Konsekvensen af ændringerne er, at folk i jobafklarings- og ressourceforløb får en ydelse fra det offentlige svarende til kontanthjælp. Og det er de færreste, der kan nøjes med det i en længere periode,« siger adm. direktør i Danica Per Klitgård.

Danica, PFA og Sampension lukker hullet – men på lidt forskellige måder. Danica forhøjer simpelthen dækningen med de 130.000 kr., som modregningen udgør. PFA øger dækningen under ressourceforløbet til 80 pct. af den hidtidige indkomst, mens Sampension også sætter en dækning på 70 til 80 procent af den hidtidige indkomst ind i nye pensionsaftaler, hvoraf den første allerede er indgået.

»Vi bliver kundens lille interessekontor, hvor vi sørger for, at kunden får 80 procent af sin hidtidige indtægt inklusiv de offentlige ydelser. Det betyder, at vi regner på og holder styr på alle de offentlige ydelser for kunden. Og kunden – eller den enkelte medarbejder i en svær situation – behøver ikke at tænke i hvilke kasser, pengene kommer fra,« siger Dick Magnussen, markedsudviklingschef i Sampension.

Dækning fjernet

Både Nordea og AP Pension er stadig i gang med at udarbejde en løsning til at lappe på hullet, mens to af de store arbejdsmarkedspensionskasser, Industriens Pension og Pension Danmark, har valgt helt at fjerne dækningen, når pengene alligevel ender i de offentlige kasser.

Adm. direktør i Nordea Pension Steen Michael Erichsen mener, at selskaberne skal være forsigtige med at give alle kunder en ekstra dækning.

»Mange vil fravælge produktet og spare tillægspræmien på grund af modregningen. Produktet skal vejes op mod, hvad prisen på det bliver, og hvor ofte det forekommer,« siger Steen Michael Erichsen, som mener, at det vigtigste er at forklare kunderne, at højere indtægt under ressourceforløb kun kan ske gennem egen forsikring, og at beløbet fra det offentlige dermed er »tabt« på grund af modregningen.

Både Industriens Pension og Pension-Danmark udbetaler et engangsbeløb på 100.000 kr., hvis jobbet mistes på grund af tabt arbejdsevne. Men derimod ingen løbende udbetaling fra forsikring mod tab af erhvervsevne, mens man er i ressourceforløb eller jobafklaring.

På tværs af de adspurgte selskaber og kasser er der enighed om, at reformen – bortset fra den hårde modregning – har været positiv, fordi flere fastholdes på arbejdsmarkedet på trods af sygdom. Desuden var der eksempler på, at sygdomsramtes samlede indtægt under de tidligere regler ligefrem kunne stige. Og det var ikke hensigtsmæssigt, mener juridisk direktør i PFA Dorthe Bundgaard.

»Vi vil gerne gøre noget for, at den enkelte har motivation – økonomisk incitament – til at komme tilbage på arbejdsmarkedet ved ikke at blive overkompenseret under sygdom,« siger hun.

Men PFA mener også, at en 100 procents modregning udhuler fordelen ved at have en forsikring, og det vil PFA gerne tale med de ansvarlige politikere om.