Kan banken forlange alle mine konti?

Banker skal følge reglerne om god skik for finansielle virksomheder.

Et pengeinstitut kan ikke uden en individuel og saglig begrundelse nægte at oprette en almindelig indlånskonto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

? Jeg er ved at købe lejlighed til min datter og har talt med banken angående finansiering.

Jeg lægger en udbetaling på 33 procent, og jeg har også investeringer i banken - som nu forlanger, at jeg flytter alle konti fra min nuværende bank, for at de vil finansiere købet. Må de det?

Med venlig hilsen H.

! Banker og andre finansielle virksomheder lever af at sælge lån. De skal følge reglerne i bekendtgørelse om god skik for finansielle virksomheder.

Det følger af reglerne, at et pengeinstitut kan ikke uden en individuel og saglig begrundelse nægte at oprette en almindelig indlånskonto. Der er ikke noget forbud imod, at banken opstiller krav om helkundeforhold, og jeg mener ikke, det kan kritiseres, at en bank stiller et sådant vilkår for at indgå en aftale. Der er forskellige afgørelser, som giver et billede af god skik-reglernes rækkevidde.

Det er for eksempel i strid med reglerne kun at yde lån til kunder mellem 20 og 69 år, som en bank ellers skiltede med. Det samme gælder annoncering uden oplysning om årlig rente i procent og uvarslede ændringer af rentesats eller mangelfuld information. Jeg er ikke bekendt med afgørelser, der har statueret, at en bank ikke må stille krav om helkundeforhold.

Med venlig hilsen Allan Ohms, advokat (H), www.ForumAdvokater.dk