Kan arving frasige sig al arv?

Arveafkald gives både før og efter arveladers død – men det er bedst at forberede sig med et testamente.

Hvad sker der, hvis et barn giver afkald på arv? Foto: Iris Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

? Min moster har ingen kontakt med sin søn, og sønnen siger selv, at han »ingen mor har«. Jeg har passet og plejet hende de seneste ti år og er hendes værge. Nu er hun meget syg og ved at sove stille ind. Hendes søn vil intet have eller med til begravelse eller noget. Findes der en blanket, hvor han kan fraskrive sig alt?

Med venlig hilsen B.

! Hvis sønnen ikke vil arve, kan han give afkald på arv enten før eller efter moderens død. Der er ikke nogen særlig blanket hertil.

Det er vigtigt, at din moster har styr på, hvem der arver, hvis sønnen giver afkald på arv. Det vil i alle tilfælde være fornuftigt for hende at skrive testamente allerede, fordi de arvinger, der vil være, vil skulle betale den høje boafgift på 36,25 procent. Ved at betænke en velgørende forening med 30 procent af arven og lade foreningen betale boafgiften kan afgiften for de egentlige arvinger i testamentet bringes ned til 30 procent.

Eksempel: Hvis en niece arver en million kroner, vil der efter betaling af boafgift være 668.617,50 kr tilbage. Hvis en velgørende forening, der er fritaget for boafgift, modtager 30 procent mod at betale niecens boafgift, så vil foreningen – efter at boafgiften er betalt – have 77.367,50 kroner netto. Niecens arv vil være 700.000 kroner – altså 31.382,50 kroner større end ellers, og foreningen får også noget ud af det.

Jeg ser i mange dødsboer, at der i testamenter ikke er taget højde herfor.

Med venlig hilsen Allan Ohms, advokat (H), www.ForumAdvokater.dk