Kæntret andelsforening solgt: Sådan er beboerne stillet

Efter nogle turbulente år er andelsforeningen Duegården solgt. Men hvordan er de nu tidligere andelshavere stillet?

Andelsforeningen A/B Duegården på Frederiksberg har vundet retten til at erklære sig konkurs. Her tidligere formand for andelsforeningen Lasse Larsen foran ejendommen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Andelshaverne i foreningen Duegården på Frederiksberg har levet en omtumlet tilværelse i de senere år kulminerende med, at Højesteret sidste år gav foreningen lov til at gå konkurs. Nu er ejendommen overtaget af en svensk investor, men hvordan er andelshaverne stillet?

I princippet overgår andelshavere til at være lejere, når en andelsforening går konkurs, og betaler leje til konkursboet og dermed kreditorerne. I Duegårdens tilfælde har andelshaverne fortsat betalt en leje svarende til den forhøjede boligydelse, forklarer den tidligere formand Lasse Larsen, der fortsat bor i ejendommen.

Men størrelsen på den fremtidige husleje i en konkursramt andelsforening blev et stridspunkt i en anden konkursramt andelsforening, Klostergården, der som den første andelsboligforening blev erklæret konkurs i 2011 og derefter solgt til ejendomsfonden TG Partners V. Køberen forventede at fortsætte med den samme leje, som boligydelsen havde udgjort før konkursen. Men efter en klage til huslejenævnet blev lejen nærmest halveret.

Efterfølgene har et udvalg nedsat af erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) anbefalet, at konkursramte andelsboligejere ikke uden videre kan bruge lejeloven til at fastsætte deres fremtidige husleje.

I Duegården er spørgsmålet om den fremtidige leje stadig uafklaret, og andelshaverne har fortsat betalt ydelsen på godt 900 kroner per kvadratmeter om året. Efter Lasse Larsens mening er de tidligere andelshavere ringere stillet, end hvis de havde sagt nej til at købe ejendommen som andelsforening tilbage i 2007.

»I træskolængder har andelshaverne over ti år betalt omkring 50.000 kroner mere om året per 100 kvadratmeter i forhold til dem, der forblev lejere,« forklarer Lasse Larsen.

Men bortset fra huslejen står de tidligere andelshavere i meget forskellige situationer.

»Der er ikke et klart overblik, men 20-25 har tabt deres indskud eller ligger i retssager mod foreningen eller sælgere af andelslejlighederne. De har købt lejligheder til priser mellem en og to millioner kroner, som senere ikke var noget værd,« fortæller Lasse Larsen, som selv har vundet en sag mod sælgeren af hans lejlighed.

Sagen er dog kæret til landsretten.

»Der er sket handler, lige fra foreningen blev stiftet. En af de første sælgere var med til at stifte foreningen, før han solgte og flyttede ud af landet. Men man skal huske, at det først var i slutningen af 2009, at swapproblemerne kom frem,« siger han.

Tirsdag blev det meddelt, at Nykredit Bank har solgt Duegården for 482 millioner kroner til et selskab i den svenske Akelius Residential Property AB- koncernen. Nykredit oplyser, at dens bank taber cirka 200 millioner kroner på salget af ejendommen, efter Nykredit på baggrund af salget kan tilbageføre nedskrivninger og værdiregulere positivt for samlet cirka 200 millioner kroner.

Duegården blev nærmest symbolet på det uføre, som alt for optimistiske budgetter samt de såkaldte swapaftaler knyttet til lånene medfører for en stribe andelsforeninger i Danmark. En swapaftale er en byttehandel med renter, så andelsforeningen kan optage et lån med variabel rente - men betale en fast og stadig relativt lav rente til banken. Men ved rentefald, som Danmark har oplevet over en usædvanlig lang periode, falder værdien af swapaftalen. Og da den skal medregnes i andelsboligernes værdi, blev mange af dem praktisk taget værdiløse.

Salget af Duegården kommer ugen efter, at ejendommen i landets største - men ligeledes konkursramte - andelsforening, Hostrups Have, blev solgt. Køber er Heimstaden Danmark A/S, der betalte 1.690 millioner kroner for ejendommene, der som Duegården også ligger på Frederiksberg.

»Nykredit er hovedkreditor i konkursboet og kan på baggrund af salgsaftalen tilbageføre nedskrivninger og værdiregulere positivt for samlet ca. 750 mio. kr. Det forbedrer Nykredit Banks resultat før skat i 2017 med samme beløb. Tilbageførslen og værdireguleringen vil blive indregnet i Nykredit-koncernens halvårsrapporter for 2017,« skriver Nykredit i meddelelsen om salget.

Nykredit Bank havde før salget nedskrevet og værdireguleret negativt for samlet ca. en milliard kroner på AB Hostrups Have, og dermed udgør det endelige tab for koncernen den resterende kvarte milliard kroner, der nu er endeligt tabt.