Kæmpestor stigning i tvangsauktioner

190 procent flere tvangsauktioner på et år - og ledigheden er endda ikke rigtigt steget endnu, advarer økonom.

Mens det lykkes for færre at få solgt huset i almindelig handel, må flere gå den tunge gang ud af indkørslen efter en tvangsauktion. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Uffe Weng

I december blev der bekendtgjort 358 tvangsauktioner mod 267 måneden før, når der er korrigeret for sæsonudsving - en stigning på 34 procent, viser tal fra Danmarks Statistik. Dermed er der tale om det højeste antal tvangsauktioner på en enkelt måned siden september 1995.

Sammenlignet med samme måned sidste år er der tale om en ganske bemærkelsesværdig stigning i antallet af tvangsauktioner - i forhold til december sidste år er det faktiske antal tvangsauktioner steget med hele 190 procent, det vil sige en tredobling.

Kilde: Danmarks Statistik (PDF-format)

Det er dog fortsat vigtigt at huske på, at vi komme fra en periode med et historisk lavt antal tvangsauktioner, skriver Danske Bank-økonom Tore Damgaard Stramer i en kommentar til tallene.

"En meget lav rente, stigende boligpriser og indførelsen af de afdragsfrie lån bidrog tidligere til at antallet af tvangsauktioner nåede et historisk lavpunkt i 2006. Det er således vores klare vurdering, at antallet af tvangsauktioner over en periode har ligget på et unaturligt lavt niveau," skriver han.

Kombinationen af et dybfrossent boligmarked og stigende ledighed kan dog vise sig at være særdeles giftig cocktail, som potentielt kan sende antallet af tvangsauktioner kraftigt i vejret, medgiver økonomen.

"Når det er sagt, så forventer vi dog ikke en markant stigning i antallet af tvangsauktioner. Den trods alt fortsat lave ledighed og de høje danske lønstigninger holder hånden under langt de fleste danskeres privatøkonomi. Hertil kommer, at prisfaldene på boliger kun har reduceret friværdien marginalt for den gennemsnitlige boligejer," skriver Tore Damgaard Stramer. 

Handelsbankens cheføkonom Jes Asmussen er i sin kommentar lidt mere alarmeret over tallene:

"Det alarmerende aspekt består i, at antallet af tvangsauktioner er steget til trods for, at ledigheden endnu ikke for alvor er begyndt at stige," skriver Jes Asmussen.

Det laveste antal tvangsauktioner var i 2006 med 103 tvangsauktioner om måneden, mens det højeste var i 1990, hvor 1.695 boligejere hver måned blev tvunget væk fra boligen.

Kilde: Danmarks Statistik (PDF-format)

Hovedstadsområdet er særligt hårdt ramt med en stigning fra 26 tvangsauktioner i december 2007 til 118 i oktober, 103 i november og 86 i december 2008:

Kilde: Danmarks Statistik.