Kæmpe kasse på Lolland eller skotøjsæske i København? Så meget hus får du for pengene

Plads eller beliggenhed. Et evigt dilemma for folk på boligjagt - især hvis de gerne vil bo i hjertet af en storby.

Plads eller beliggenhed er det evige dilemma for folk på boligjagt (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De fleste får en topgrænse med fra banken, og den sætter en fast overligger for, hvor meget plads man kan boltre sig på - alt efter om den nye adresse er i byen eller på landet. Samtidig er priserne vidt forskellige, alt efter hvor i fædrelandet drømmehuset ligger.

For mens man for en million kroner kan købe sig 259,9 kvadratmeter hus i Lolland Kommune, får du blot 22,1 kvadratmeter for samme beløb på Frederiksberg. Det viser en beregning fra den uafhængige boligside Boliga.*

Og den store forskel på størrelsen af drømmehuset for den samme pris illustrerer netop, hvor stort prisspændet mellem land og by er, siger cheføkonom hos Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig.

- Der er enorme prisforskelle, som er blevet endnu større de senere år- omend den voksende forskel er begyndt at stagnere, efterhånden som opsvinget på boligmarkedet har bredt sig ud af byen, siger han og fortsætter:

- Forskellen viser også, hvor meget mere man kan få, hvis man rykker ud. Og vi er begyndt at se, at flere gør det, fordi priserne i byen er blevet så høje, at færre kan følge med, siger Christian Hilligsøe Heinig.

Dyre kommuner

Det er da også de gamle rigmandstravere, der giver få kvadratmeter for pengene.

For hvis man har en million kroner med og leder efter et hus i Gentofte Kommune, skal man næsten have et forstørrelsesglas med til eftersøgningen.

Her skal man på forunderlig vis finde et hus på blot 23,4 kvadratmeter, mens man i nabokommunen Lyngby-Taarbæk skal lede efter et på 28 kvadratmeter.

De kommuner, hvor man derimod ikke skal finde selve huset, men nærmere møbler nok til at fylde det op, er - næst efter Lolland Kommune - i Tønder Kommune og i Ærø Kommune.

I Tønder skal 214,2 kvadratmeter i følge Boliga møbleres, mens det i Ærø Kommune er 197,7 kvadratmeter.

Her kan du se, hvor meget hus du får for en million i din by

* Boliga har beregnet salgskvadratmeterprisen for villaer solgt i alm. fri handel i 2016, og derved hvor mange kvadratmeter man kan købe for det samme beløb.