K: Nyt vurderingssystem er lige så dårligt som det gamle

De Konservatives skatteordfører, Brian Mikkelsen, er stærkt kritisk over for det nye udspil til ejendomsvurderinger, som regeringens ekspertudvalg fremlagde torsdag.

Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Brian Mikkelsen (K), skatteordfører for de Konservative, er langt fra tilfreds med oplægget til et nyt ejendomsvurderingssystem, der torsdag blev præsenteret af regeringens eksterne ekspertudvalg.

»Jeg synes, det nye system er lige så dårligt som det gamle. Hvis ikke værre. Ejendommene bliver vurderet ti procent højere, og dermed stiger skatterne. Det har vi ikke brug for i vores nuværende situation. Derfor er min reaktion, at det her simpelthen er en ommer,« siger Brian Mikkelsen, der ikke kan forestille sig, at de Konservative på nogen måde kan lægge stemmer til indførelsen af det nye ejendomsvurderingssystem.

Skats tidligere system fejlvurderede ifølge Rigsrevisionen tre ud af fire boliger, og ifølge formanden for ekspertudvalget, Peter Engberg Jensen, så skal det gøres bedre, selv om man kun kan reducere usikkerheden - ikke fjerne den.

Brian Mikkelsen mener dog, at usikkerheden i det nye system stadig er alt for stor til, at danske boligejere kan være tjent med det.

»Forslaget lægger op til stor usikkerhed, og man erkender blankt, at det nye system også vurderer skævt i op til 30 procent af tilfældene. Derudover træder det først i kraft om tre år, hvilket skaber utryghed hos borgeren,« siger Brian Mikkelsen og fortsætter:

»Det lægger også op til at ejendomsvurderingerne vil stige med næsten ti procent, og dermed bliver det dyrere at være boligejer, og helt essentielt sætter forslaget ikke nogen prop i, at boligskatterne vil stige i årene frem, fordi der ikke bliver gjort noget ved grundskylden. Bolig- og lejlighedsejere kommer til at betale mere i grundskyld, og nogle familier vil med 100 procent sikkerhed komme til at flytte fra hus og hjem på grund af det her,« siger den konservative skatteordfører.

Ved præsentationen af det nye ejendomsvurderingssystem slog Peter Engberg Jensen fast, at der ikke er lagt op til, at vurderingssystemet ændres markant. Udspillet handler nærmere om, hvordan man teknisk set rammer de faktiske handelsværdier bedre end med det gamle system.