Julekronerne rækker længere i London

I forhold til for et år siden får man mere for pengene i den engelske hovedstad - både på grund af en lavere valutakurs og på grund af et generelt lavere prisniveau.

Det kan måske ligefrem betale sig at bruge de 500 til 1.000 kroner plus overnatning, som det vil koste at flyve til London og købe julegaver i december. På trods af en lille stigning over de seneste uger, så får man i både Storbritannien og Norge mere for sit julebudget i år end sidste år på denne tid.

De svenske kroner er også faldet i kurs set over det seneste år - men ikke så meget som de to andre landes valutaer, viser en opgørelse fra Sydbank.

Hvis man vil have 100 pund med ind i en butik i London, så koster de i øjeblikket cirka 888 danske kroner, og det er 41 kroner mindre, end man skulle betale for et år siden svarende til et fald på omtrent  4,5 procent.

De norske kroner er faldet 8,5 procent i forhold til sidste år, og det betyder, at 100 norske kroner nu koster 93 danske kroner.

Den svenske krone er kun faldet med to procent på et år.

Men der er med danske øjne markante forskelle i prisniveauerne i Storbritannien og Norge. Ifølge den seneste opgørelse fra Eurostat er det generelle prisniveau i Storbritannien markant lavere end i Danmark, mens det er højere i Norge og dermed æder af valutafordelen.

"Afhængigt af hvilke varer man kigger på, er det beløb, man sparer på valutakursen i år generelt set ikke nok til at opveje det højere prisniveau," påpeger forbrugerøkonom Camilla Skovsbo Erichsen fra Sydbank.

Men i Storbritannien kan juleshoppere både få glæde af den lavere valutakurs og det lavere prisniveau, der i grove tal er 25 procent lavere end det danske.