Julegave til 100.000 boligejere: Får lavere rente fra nytår

490 kroner om måneden efter skat for et lån på en million kroner. Tusinder af boligejere har netop fået fastsat renten på deres boliglån, og for en del af dem er der udsigt til endnu en periode med minusrenter fra nytår.

Tusinder af boligejere med kort rente-lån kan se frem til en rente på -0,29 procent fra årsskiftet. Arkivfoto: Jeppe Bjørn Vejlø/Scanpix 2014 Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø

En negativ rente på -0,29 procent. Det er julegaven til en del af de op mod 100.000 boligejere, som netop har fået fastsat renten på deres såkaldte kort rente-lån fra nytår og det næste halve år frem. Det er et treårigt lån, der får ny rente hvert halve år. Hvor lav renten bliver afhænger af, hvornår man har optaget sit lån.

Chefanalytiker Jeppe Borre understreger, at -0,29 procent er den laveste rente nogensinde for boligejere i forbindelse med en rentetilpasning eller renteregulering i Totalkredit, som er ejet af Nykredit. Den hidtidige rekord på F-kort, som kort rente-lånet hedder hos Totalkredit, er -0,24 procent, mens rekorden på F1-lån er -0,23 procent.

»Det er endnu en omgang med ekstremt lave renter. De var i forvejen meget lave, så der kommer ikke til at være den store ændring i ydelsen for boligejerne. Men det vil stadig være et mindre fald på 0,05 procentpoint i forhold til den rente, som de har haft det seneste halve år,« siger Jeppe Borre til Business.dk.

Han oplyser, at der i Totalkredit er op mod 40.000 boligejere, som netop har fået en rentenedsættelse i julegave.

»Selvom der ikke vil være den store ændring i ydelsen, skal man hæfte sig ved, at afdraget bliver større. Har man et F-kort med negativ rente, så oplever man den negative rente i form af et øget afdrag – også på et afdragsfrit lån,« siger han.

Dem med den negative rente på -0,29 procent vil opleve at afdrage omkring 1.500 kroner pr. million det næste halve år, forklarer chefanalytikeren. Det er dog ikke alle med kort-lån, der ligefrem kan se frem til at få en negativ rente. Det skyldes, at lånene er delt op i tre obligationsserier med hver sin rente. Hvilken rente man får, afhænger derfor af, hvornår lånet er optaget.

Hos Totalkredit drejer det sig sammenlagt om lån for i alt 62 milliarder, der fredag har været på auktion. Heraf udgør obligationsserien med rekordrenten på -0,29 procent de 18 milliarder kroner. Det er samtidig den obligation, der i dag udbetales ny F-kort-lån i.

»Renterne på de øvrige obligationer ligger lidt højere, men omkring 0-punktet, og lyder på -0,15 procent og 0,16 procent. Her er der lån for henholdsvis 23 og 21 milliarder kroner,« oplyser Jeppe Borre.

Også i Nordea Kredit, hvor godt 25.500 boligejere har fået ny rente, kan de heldigste se frem til en rente på -0,29 procent. Det er dem, der har optaget deres lån i perioden november 2014 til juni 2015.

»Boligejere, der får en rente på 0,01 procent, har optaget deres lån i perioden juni 2015 til december 2016, mens boligejere, der får en rente på 0,10 procent, har optaget deres lån i perioden september 2013 til november 2014 eller i perioden december 2016 og frem til i dag,« skriver Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea Kredit, i en kommentar.

Hun har regnet på, hvad ydelsen bliver med de nye renter. For dem med en rente på -0,29 procent bliver ydelsen efter skat 490 kroner om måneden for et lån på en million kroner, hvis man har den afdragsfrie variant.

»Ydelsen består her af en renteindtægt på 240 kroner og en bidragsbetaling på 979 kroner, hvilket giver en samlet ydelse på 740 kroner før skat og 490 kroner efter skat. Det er 20 kroner mindre end den månedlige ydelse i andet halvår 2017,« skriver Lise Nytoft Bergmann.

Betaler man afdrag, bliver ydelsen på 3.280 kroner. Uanset hvilken rente man får, er der udsigt til en beskeden besparelse på omkring 20 kroner om måneden efter skat per lånt million, viser hendes beregninger.

»Det er ikke nogen voldsom stor besparelse, men når man tager i betragtning, at renten allerede er ualmindelig lav, er der alligevel meget at glæde sig over,« skriver boligøkonomen.

Hun konstaterer, at boligejere med kort rente-lån indtil videre har gjort en god forretning, selvom der ingen garantier er for, at det lave renteniveau varer ved.

»Hvis de lave renter fortsætter i de kommende år, vil de lave ydelser gøre det samme, mens det modsatte vil gøre sig gældende, hvis eller når renten begynder at stige,« skriver Lise Nytoft Bergmann.