Jeg skal bidrage til den nye ejendomsskat

KLUMME: Finansjournalistens ejendom er udvalgt til at være en lille brik i udformningen af fremtidens ejendomsskat – et af de varmeste emner blandt boligejere, som kan se en kæmperegning tårne sig op.

Udsigten ud over finansjournalistens få, men dyre kvadratmeter i Brønshøj. Foto: Erik Refner Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg har endelig udsigt til at få min egen rolle i danmarkshistorien. Indrømmet, det er en meget lille og temmelig passiv birolle. Men til gengæld er det i en sag, der vedrører tusindvis af familier og udspiller sit dramatiske forløb over flere år. Ejendomsskatten. Oprindeligt kaldet grundskylden. Alene ordet understreger alvoren i den skyld, boligejere har sat sig i ved at investere i egen bolig.

Grundskylden er den skat, som landets kommuner kræver for den jord, som boligejere optager med den bolig, de har købt. Og den har været et betændt emne, siden Rigsrevisionen i august 2013 kom med denne bredside:

»Skatteministeriet har forvaltet området for ejendomsvurdering meget kritisabelt vel vidende, at området længe har været problemfyldt. Alle borgere og virksomheder er dermed ikke sikre på at få en lige og fair behandling, når Skat vurderer deres ejendomme.«

Besværet og fejlkilden består især i at skille værdien af en bolig fra værdien af grunden, når begge dele handles samlet. Efter sommerferien er det tre år siden, problemerne blev afdækket, og noget tyder på, at arbejdet med at lave et nyt system er ved at gå ind i en afgørende fase. Her træder min ejendom ind på scenen.

Jeg har lige modtaget en meddelelse fra selveste Skatteministeriet om, at vores hus i Brønshøj er blevet »udvalgt til at indgå i en dataindsamling i forbindelse med Skatteministeriets arbejde med udvikling af et nyt ejendomsvurderingssystem«.

En ejendomsmægler vil kigge på vores ejendom, og hans vurdering skal indgå i »statistisk modelleringsarbejde«. Jeg tillader mig at tolke min rolle i forløbet optimistisk, da det skal lede frem til fair og korrekt skat på privatejet jord:

Når en mægler bliver sendt ud at kigge på vores ejendom, må det være, fordi hans vurdering skal holdes op mod en vurdering, som det nye system har genereret. Altså en form for afprøvning og kontrol af et automatiseret system. Og dermed kan den nye grundskyld være inden for rækkevidde.

Næste spørgsmål er så, hvilken prisliste på jord Skat vil lægge ind i systemet. Jeg har boet i Brønshøj i snart 20 år, og jeg har set i hvert fald to husejere i kvarteret sælge – i det ene tilfælde et barndomshjem – og flytte, fordi pensionsydelsen ikke rakte til at betale en grundskyld i omegnen af 35.000 kroner om året til kommunen.

Dertil kommer ejendomsværdiskatten til staten samt de løbende udgifter til vedligeholdelse af huset og den såkaldt private fællesvej, som grundejerne også selv skal vedligeholde.

Men grundskylden er den store joker. På grund af problemerne med vurderingen bruger Skat vurderingerne fra 2011 minus 2,5 procent, og stigningen i grundskyldens beløb har i nogle år været låst i en slags slow-motion med en stigning på op til knap syv procent om året, mens de underliggende ejendomspriser i hvert fald i storbyerne er løbet stærkere.

Hvis prisstigningerne får lov til at slå igennem med det nye system, taler vi ikke blot om to husstande i mit kvarter, der må forlades på grund af de voldsomme skattestigninger.