Januarudsalget og investeringsforeninger

Årets kursfald rammer også investeringsfonde, idet de giver investorerne eksponering til mange af de ramte aktivklasser og investeringsmarkeder.

Foto: Jens Nørgaard Larsen. Det er blevet til en barsk start på året for finansmarkederne, og selv oven på et par comeback-forsøg er mange aktivklasser i rødt territorium i år.
Læs mere
Fold sammen

Det er blevet til en barsk start på året for finansmarkederne, og selv oven på et par comeback-forsøg er mange aktivklasser i rødt territorium i år.

Opgjort 26. januar er globale aktier i minus 7,5 pct., small cap i minus 9,3 pct. og emerging markets er faldet 10,7 pct. Bortset fra primært high yield-obligationer, og i særdeleshed dem udstedt af energiselskaber og til dels fra emerging markets, har obligationer til gengæld i det store hele udviklet sig som forventet i volatile markeder – nemlig givet en vis form for risikospredning.

Danske statsobligationer med løbetider i intervallet syv-ti år er steget 1,0 pct. i år, mens løbetider fra en-tre år også er i plus med afkast på 0,02 pct. Europæiske virksomhedsobligationer med høj kreditkvalitet er i beskedent minus på 0,04 pct.

For aktierne er der tale om bratte fald på kort tid, men i virkeligheden kun krusninger i overfladen i forhold til, hvordan de har præsteret i et længere perspektiv. Kollapset i oliepriserne, aftagende kinesisk vækst og strammere amerikansk pengepolitik er primære syndere til den aktuelle uro, men siden finanskrisen bundede og frem til i dag (26/1), er globale aktier stadig steget 15,9 pct. om året – selv efter de seneste kursfald. Det svarer til, at 100.000 kr. er vokset til 277.120 kr. over perioden.

Så de fleste investorer skal nok passe på med ikke at overreagere og justere alt for meget i porteføljen – trods den barske nedtur. Det er naturligvis vigtigt at være opmærksom på udviklingen og begivenhederne, få dem sat i perspektiv og eventuelt justere forventninger og rebalancere porteføljen herefter.

Det er først og fremmest kinesiske aktier og olieprisen, som er ramt af voldsomt uvejr i år (de dårlige nyheder om Kina kom faktisk allerede sidste år).

Olieprisen er raslet ned og er nu omkring 31 USD pr. tønde, mens kinesiske aktier er faldet ca. 15 pct. i år. På virksomhedsniveau er det blandt selskaber fra kul- og oliebranchen, at konkurserne nu er tiltagende.

Fonde også ramt

Pessimismen er ikke gået uden om investeringsforeningerne, idet de netop har til formål at give eksponering til et eller flere investeringsmarkeder. Værst er det gået dem med fokus på small cap-aktier, energi, naturressourcer eller emerging markets.

Af godt 600 fonde på det danske marked er omtrent ti pct. i minus med tocifrede tab i år, mens 18 pct. er i minus på tre års horisonten.

Mens aftagende vækst i Kina og faldende oliepriser var blandt de største nyheder i 2015, bliver nogle af de foregående års afkastmæssige vindere nu også taget på sengen. For eksempel er biotek ramt hårdt i år, men også teknologi- og sundhedssektoren er ramt af kursfald. Alle tre sektorer med pæne afkast i de senere år.

Derimod er det gået relativt bedre i år for defensive aktier og large cap-segmentet. Det er stadig blevet til kurstab, men mindre tab end dem i small cap og mere cykliske sektorer.

Obligationsfonde med høj kreditkvalitet og lang varighed holdt også stand. Det er måske ikke den helt store overraskelse, idet faldende råvarepriser signalerer både lavere inflation og global vækst. Danske obligationsfonde med lang varighed er i plus 0,98 pct. i år, mens kortere løbende obligationsfonde er i plus med 0,24 pct. Europæiske lange obligationer steg endnu mere end de danske.

High yield (europæisk) obligationsfonde er faldet 1,70 pct. i år, og blandt emerging markets-obligationer er det gået værst ud over dem i lokal valuta med minus på 2,65 pct.

Aktier er blevet mere attraktive

Faldet i oliepriserne er naturligvis godt for nogle sektorer, men investorerne er i øjeblikket bekymrede for, om prisfaldene kan ramme hele den globale økonomi. Aktier ser relativt billige ud, hvis økonomien fortsætter med at vokse, men det er en helt anden sag, hvis økonomien rammes af recession.

Morningstars aktieanalytikere vurderer, at alle sektorer som helhed i øjeblikket handles under analytikernes estimerede værdi af selskaberne. Flere sektorer handles endda med en betydelig rabat, men der er stadig langt ned til niveauet fra 2009, hvor flere sektorer ramte kurser på 50-60 pct. af den estimerede værdi.

Tabellen her på siden viser eksempler på fondskategorier, som er kommet godt og skidt fra start i år.