Investorernes jagt på det sikre afkast

Med rekordlav rente er mange obligationer blevet en farefuld investering - men hvordan finder man så den sikre investering?

Jagten på det sikre afkast er hård, og du skalJagten på det sikre afkast er hård, og du skal altså »læne dig ud« for at få et sikkert afkast. Læs eksperternes svar på en sikker investering. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Renterne rasler ned, og obligationerne giver et elendigt afkast. Det efterlader danskere, der gerne vil lave en sikker investering, på lidt af en ødemark.

For blot tre år siden kunne man sætte pengene i banken eller købe en statsobligation, så var opsparingen til fremtiden sikret, uden at man skulle tænke på voldsomme kursudsving på aktiemarkederne.

Sådan er det ikke længere, for renterne på statsobligationerne er blevet så lav, at den er under inflationen.

Din opsparing bliver derved langsomt mindre i værdi, hvis du udelukkende giver dig i kast med at købe obligationerne.

»Vi er gået fra risikofri rente til rentefri risiko. Tidligere fik man trods alt en rente på tre til fem pct. uden risiko på de sikre statspapirer. Nu er vi nede på én pct., og det giver en risiko for betydelige kurstab, hvis renten igen begynder at stige på et eller andet tidspunkt,« siger cheføkonom i Danica Pension, Jens Christian Nielsen.

Men hvad gør de danske familier så, hvis de vil investere 200.000 kr. og gøre det forholdsvis sikkert? Vi har spurgt tre eksperter til råds.

Formuerådgiver Marianne Thørs, Carnegie Private Banking:

»Lad mig først slå fast, at det er umådelig svært at få et positivt afkast efter skat og inflation, hvis du ikke ønsker at løbe en risiko overhovedet. Du må derfor bide i det sure æble og placere pengene kontant – velvidende, at du ikke opnår et positivt afkast efter skat og inflation, men du har trods alt ikke mistet dine penge.

Har du en noget længere tidshorisont på tre til fem år og en forsigtig tilgang til risiko, har du udsigt til et mere fornuftigt afkast.

Nøgleordet her er risikospredning, det vil sige at investere i både aktier, obligationer, indeksobligationer, virksomhedsobligationer og højrentelande.

Hvad er afgørende?

Det er vigtigt, at du ikke løber større risiko, end du kan leve med.

Det værste, du kan gøre, er at følge den menneskelige natur, som er at følge flokken; nemlig at sælge, når det falder og købe, når det stiger.

Du skal derimod sørge for, at din investering er i balance, så har du valgt at have eksempelvis 30 pct. i aktier, så skal denne andel fastholdes, også når aktierne stiger og stiger, og udsigten er til yderligere stigning.

Du bliver belønnet for denne adfærd, når markedet vender, hvilket det vil gøre! Hertil kommer, at en strategi om at købe, beholde og minimere omkostningerne.

Søren S. Astrup, direktør, Formuepleje:

Der er ikke nogen vej uden om aktiemarkedet, hvis man vil opnå et fornuftigt afkast.

Det er vigtigt at sprede porteføljen på flere aktivklasser, men lad aktieandelen være forholdsvis høj.

Med 200.000 kr. til rådighed kan man sammensætte porteføljen via investeringsforeninger etc., da det kan blive for dyrt, hvis man skal købe enkeltaktier og obligationer.

Investorerne skal søge emerging markets, gerne indirekte via selskaber noteret i »Vesten«, men med store aktiviteter i emerging markets.

Kan man få noget afkast på obligationer?

Selv om renterne er kommet langt ned, giver det stadig mening at have obligationer i sin portefølje.

Man skal bare have helt styr på den såkaldte renterisiko, dvs. hvor meget kursen vil bevæge sig, når renterne ændrer sig.

Gå efter virksomhedsobligationer, længereløbende realkreditobligationer og statsobligationer fra Emerging markets.

Er der en sikker investering?

Ønsker man ikke en eller anden form for risiko, kan man ikke forvente at få noget særligt i afkast. Man kan dog i dag få for eksempel 3 pct. p.a. i afkast ved at binde pengene i tre år i flere banker. Her dækker indskydergarantien beløb op til 100.000 EUR (ca. 750.000) kr., så det er risikofrit.

Ellers er det sikreste at få en fornuftig spredning på investeringerne.

Husk igen at den eneste »gratis frokost« på de finansielle markeder er spredningsgevinster.

Skal man være mere aktiv?

Med en fornuftig investeringsstrategi undgår man at deltage i de markedspanikker, som af og til opstår. Så er strategien på plads, behøver man ikke være voldsomt aktiv. Jeg tror dog, det er vigtigt at holde risikoen i kort snor lige nu.

Cheføkonom i Danica Pension, Jens Christian Nielsen:

I dag er tingene vendt på hovedet, hvor du får negative realrenter på sikre investeringer.

Så i klassisk forstand findes der ikke længere sikre investeringer.

Du skal altså »læne dig ud« for at få et sikkert afkast.

Det bedste råd er derfor at vælge risiko men med omtanke både ud fra spredning og tidshorisont.

Skal du bruge din opsparing et godt stykke ud i tiden, anbefaler vi aktier og virksomhedsobligationer, der investeres globalt og i forskellige segmenter.

Med det ekstremt lave renteniveau er der også grund til at overveje, om du sparer rigtigt op til pension.

Er der nogle investeringer, man skal holde sig fra?

Vi fraråder investeringer i statsobligationer og korte realkreditobligationer, for med de nuværende renter er det den sikre vej til at miste købekraft.