Investeringsfonde jubler efter historisk aktieår. Her er de bedste afkast – og de værste

Aktierne bragede op i 2019 på tværs af sektorer og geografi, og langt de fleste investeringsforeninger har sendt pæne afkast videre til kunderne. Men der er også skuffelser. InsideBusiness gør status over udviklingen i de bedste fonde i det stærkeste investeringsår siden finanskrisen, hvor nogle sågar har leveret negative afkast.

Det har i den grad kunnet betale sig at følge med i aktiemarkederne, der i 2019 har budt på forrygende afkast.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Kim Kyung Hoon/Reuters/Ritzau-Scanpix

Investorer verden over kan se tilbage på 2019 som et år med ekstraordinært gode afkast på aktiemarkedet, og mange af landets porteføljeforvaltere kan også give sig selv et velfortjent klap på skulderen.

De danske investeringsforeninger har i gennemsnit leveret et afkast på 16,2 procent til danskerne i 2019, og det er vel og mærke i et år, der begyndte med forudsigelser om en forestående recession.

Langt de fleste investeringsforeninger har leveret tocifrede afkast, og enkelte har forrentet kundernes formue med mere end 40 procent, mens kun 17 har tabt penge i det forgangne år. Det viser en stor afkastopgørelse fra analysehuset Morningstar af mere end 800 danske investeringsforeninger.

»Sidste år var generelt set et svært godt år for investorer i de investeringsforeninger, som investerer i aktier. Men for dele af dem var der også noget at indhente efter den svære afslutning på 2018,« siger Thomas Furuseth, der er analytiker og redaktør i analysehuset Morningstar.

Han bakkes op af Nikolaj Holdt Mikkelsen, der er investeringsekspert og selvstændig rådgiver.

»Der er fremgang på alle hylder. Hvor vi i 2018 havde modsat fortegn, er det gået frem over hele linjen i 2019. Ikke overraskende er det aktiefondene, der har leveret mest med et afkast på 24,6 procent, men obligationsfondene har faktisk leveret 5 procent, hvilket i sig selv også er et flot afkast,« siger han.

Danske Invest vinder formidabelt aktieår

I front ligger aktiefonde fra Danske Invest, Maj Invest, SEB, Sparinvest, Nordea, Formuepleje og Bankinvest. De har alle leveret positive afkast på over 36 procent. I den modsatte ende finder man blandt andet investeringsforeninger fra Nykredit, BIL Danmark, Wealth Invest og Jyske Invest, der har måttet skuffe kunderne med negative afkast.

Bedst er det gået for Danske Bank-koncernens teknologifond Danske Invest Technology Index, der, som navnet antyder, er en passiv fond, der følger de globale teknologiaktier. Her leverede man i 2019 et afkast på 44,5 procent til kunderne på grund af den massive vækst i aktiemarkedet generelt og i særdeleshed de store teknologiaktier som Google, Apple, Microsoft, Facebook og Amazon.

Kim Thelle Pilgaard, der er investeringsekspert i Danske Invest, kan dog ligesom kunderne glæde sig endnu mere over, at der har været fremgang over hele linjen. Kun en enkelt Danske Invest-forening leverede et negativt afkast i 2019, og her tabte man beskedne 0,01 procent.

»Der er positive afkast over hele linjen, og det er selvfølgelig en rigtig god historie. Især med tanke på al den snak, der har været om negative renter. Bare det forhold, at man har lagt sine penge i en investeringsforening, har været en god beslutning,« siger Kim Thelle Pilgaard.

Han hæfter sig dels ved, at langt de fleste Danske Invest-fonde har leveret tocifrede afkast i 2019, men også at langt de fleste obligationsfonde har sendt penge retur til investorerne.

Nykredit-forening leverede det største tab

Mindre heldigt er det gået Nykredit, der med hedgefonden Alpha Mira har leveret det dårligste afkast til kunderne.

Alpha Mira er en markedsneutral fond, der tjener penge på rentespændet ved eksempelvis at købe danske realkreditobligationer og samtidig sælge statsobligationer med lavere rente, og her er 2019 blevet en plet på den ellers flotte track record. Fonden, der har 1,8 milliarder kroner under forvaltning, tabte 15,6 procent, hvilket bringer fondens treårige afkast ned på -0,16 procent.

Kim Thelle Pilgaard, Danske Invest

»Bare det forhold, at man har lagt sine penge i en investeringsforening, har været en god beslutning.«


Nykredit oplyser, at de faldende renter i 2019 medførte en historisk stor konverteringsbølge i Danmark, hvor meget store indfrielser resulterede i betydelige tab for Miras investeringsstrategi. Dette kan dog ses i sammenhæng med de foregående tre år, hvor Mira har været blandt Nykredits bedste investeringsstrategier.

At årets vinder er en aktiefond, mens taberen er en obligationsbaseret fond, ligger i fin tråd med, hvordan det generelt er gået de danske investeringsforeninger. De negative renter gør det fortsat svært at tjene penge på obligationer, og derfor er seks af de ti dårligst præsterende fonde ikke overraskende baseret på obligationer.

Omvendt er aktierne globalt set steget eksplosivt i 2019, hvilket forklarer, hvorfor samtlige af de bedst præsterende fonde er baseret på aktier.

Rødglødende aktiemarked stiller store krav til forvaltere

Men de massive stigninger på aktiemarkederne verden over stiller også ekstremt høje krav til investeringsforeningernes afkast.

For at slå gennemsnittet skal investeringsforeningerne med globale aktier som sigte eksempelvis levere et afkast på mere end 27 procent, mens kravene er endnu højere til investeringsforeningerne med fokus på vækstaktier. Her leverede danske fonde i gennemsnit et afkast på 33,3 procent, og helt i front finder man Maj Invest.

»Markedet for vækstaktier har haft et fantastisk godt 2019 og har selvfølgelig givet os medvind. Men afkastet er også resultatet af, at to tredjedele af de aktier, vi havde i fonden sidste år, klarede sig bedre end markedet. Det er en ret høj andel i forhold til, hvad man kan forvente over tid,« siger Mads Peter Søndergaard, der er porteføljeforvalter i Maj Invest.

Her er det blandt andet det amerikanske selskab Teradyne, der trækker afkastet op. Aktien steg med over 100 procent i 2019, og derudover har Maj Invest investeret i to selskaber, der blev opkøbt. Et af dem var Versum Materials, der leverer kemiske materialer til produktionen af semiconductors (halvledere), og her høstede Maj Invest også et afkast på over 100 procent.

Ikke helt umuligt at tabe penge på aktier

Faktisk var 2019 så fremragende et aktieår, at det synes umuligt, at nogen kunne tabe penge ved at handle aktier. Men for en enkelt spiller var det tilfældet på grund af en række uheldige omstændigheder.

Investeringsforeningen BIL Danmark, der med Peter Moltke i spidsen blev kåret som den bedste forvalter af danske aktier af Morningstar i 2014, måtte som den eneste aktiefond skuffe sine kunder med negativt afkast i 2019.

Investeringsforeningens sats på danske small og mid cap-aktier skuffede nemlig fælt, og selv om andre investeringsforeninger med fokus på danske aktier kunne levere et afkast på 25,7 procent, blev det til et afkast på -3,3 procent for BIL Danmark.

»Det har været et relativt svært år for os på small og mid cap-aktier. Dels var investorerne i en periode mere forsigtige og favoriserede mere likvidide aktier end small og mid cap-aktierne, men det handler også om, at vi ikke har været eksponeret hårdt nok mod nogle af de aktier, der så er steget,« siger Peter Moltke.

Investorerne i BIL Danmark var dog ikke de eneste, der sidste år ville have haft mere gavn af en investering i en indeksfond. De passive globale aktiefonde leverede generelt set pæne afkast over det meste af linjen, men det var sværere for de aktive forvaltere at finde de bedste aktier i markedet, der blev ved med at stige.

Det måtte man også sande i investeringsforeningen Sparinvest, hvor de passive fonde slog de aktive. En passiv Sparinvest-fond, der fokuserer på amerikanske vækstaktier, leverede med et afkast på 39,1 procent det fjerdebedste afkast blandt alle danske investeringsforeninger.

Til sammenligning kunne den aktivt forvaltede danske aktiefond Sparinvest Danske Aktier levere et afkast på 28,69 procent. Det er ganske vist bedre end benchmark, men alligevel dårligere end mange af de passive fonde under Sparinvest. Endnu værre gik det selskabets aktive emerging markets-fond med fokus på valueaktier. Her fik kunderne kun forrentet formuen med 7,91 procent i 2019.

»Helt generelt må man sige, at de passive fonde har klaret sig bedre end de aktive. Vi har været udfordret på vores aktive strategier, der baserer sig på value-, momentum- og small cap-aktier,« lyder det fra David Bakkegaard Karsbøl, der er chefstrateg i Sparinvest.

Han forklarer, at man i et år som 2019, hvor aktiemarkederne er steget voldsomt, normalt vil se de lange renter stige ret kraftigt, hvilket dog ikke er sket. Der er faktisk sket det stik modsatte – de lange renter er faldet – og det gør, at de aktiestrategier, Sparinvest har valgt, ganske vist har leveret høje afkast, men ligger efter deres benchmarks, fordi de typisk performer dårligere i et miljø, hvor renten falder.