Investering med gode procenter: Fine vine kan slå aktier

Investering i vin har de seneste år givet et højere afkast end de fleste gængse investeringstyper.

Thomas Clausen driver Fine Wine Invest, en slags invessteringsforening for vin. Han er fotograferet i sin private vinsamlig i Køge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard

Vin giver stor glæde for mange, når den ruller ned over tungen. Men vin kan også være med til at få formuen til at yngle. Siden 1988 har fine vine givet et årligt afkast på omkring 13 procent over en tiårig periode. Og måske endnu mere interessant for investorer så holdt kurven over afkastet sig mere jævn hen over finanskrisen end aktier, som tog dyk på op mod en halvering af værdierne.

Dén oplevelse har fået investorer til at rette blikket mod alternative muligheder for investeringer. Og det fik Thomas Clausen til over de seneste år at trappe privat interesse og handel med vin op til nu at drive investeringsfirmaet med speciale i vin, Fine Wine Invest, baseret på den internationale vinbørs Liv-Ex i London.

»Masser af forhandlere tilbyder vin­investeringer – men fra forhandlerens egen kælder. Vi handler på en børs, og vinen opbevares på et lager under de rigtige forhold, og man sparer momsen og besværet med at håndtere vinen,« fortæller Thomas Clausen.

Advarende pegefinger

Han anslår, at omkring 90 procent af hans indtil videre 178 kunder med 52 investerede millioner kroner ikke har stor indsigt i vin men udenlukkende ser de dyre dråber som en investering. Og det giver god mening, vurderer investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen efte et kig i investeringsprospektet.

»Du er inde i nogle af de dyreste vine, der findes, og som der hele tiden er samlere til. Mængden er nemlig endelig. Der kommer ikke pludselig flere flasker, der rykker balancen, og når vi hele tiden bliver rigere end den sidste generation, så vil en endelig produktion af vin, der ikke vokser, opleve en voksende efterspørgsel. Så jeg kan godt se, at man på langt sigt med fokus på de bedste vine har mulighed for at tjene nogle penge,« siger Per Hansen.

Men han løfter også en advarende pegefinger.

»Det er ikke en erstatning for aktier. En aktie i Novo kan du sælge i morgen, og så har du pengene inde på kontoen to dage efter. Men hvis du på en bestemt dag vil ud af en vininvestering, kan det være svært, hvis du vil ud på det forkerte tidspunkt. Der er en kæmpe forskel i likviditeten,« siger han.

Det gør Thomas Clausen også selv opmærksom på. I prospektet kaldes en vininvestering for lang eller mellemlang, så køberen skal have en horisont på mere end ti år, hvis risikoen skal være lille. Likviditeten kommer an på mængden og vinen, men der kan gå op til 14 dage, hvis porteføljen skal sælges til den fulde værdi. Et salg inden for 48 timer kan »sandsynligvis« kun afvikles til 80 til 90 procent af værdien.

Investeringen indledes med en kontrakt på købet, hvorefter der udstedes et værdi­bevis og et certifikat på, at kunden ejer vinen. Men kunderne har ikke direkte adgang til kurserne på børsen i London. De hentes og sendes videre til kunderne to gange om ugen.

På samme måde kan kunderne ikke handle selv eller selv sammensætte sit udvalg af vine. Det tager Fine Wine Investment sig af, og på grund af omkostningsmodellen er virksomheden selv afhængig af at vælge ­rigtigt.

»Vi går jo efter det, som vi kan tjene penge på, og vores aflønning er, at vi tager ti procent af overskuddet, når man tjener penge,« siger Thomas Clausen.

Hånden på kogepladen

Per Hansen peger på, at den resultatbaserede aflønning kan være en fordel for kunderne.

»Dette her handler jo om deres evne til at finde de rigtige vine. Og hvis de ikke får et fast honorar, så har de hånden lidt på kogepladen,« siger han.

Netop nu er investeringsfirmaet ved at få de sidste ting på plads, så pensionspenge også kan placeres i vin. Det betyder, at private pensionsopsparinger kan placeres i vin under de gældende regler, at der højest må investeres 20 pct. af pensionsformuen, der mindst skal være på 500.000 kr. De sidste detaljer er på plads til at modtage penions­investeringer efter sommeren.