Investering i valuta kan være en farlig vej

Det store udsving i schweizerfrancen satte fokus på risikoen ved at handle med valuta. Flere fraråder da også private at begive sig ud i valutainvestering, men udsvingene er i flere tilfælde mindre end på aktier.

Himmelflugten på den schweiziske franc i sidste uge viste, at mange investorer har fundet frem til valutainvestering som en vej til overskud. Der er delte meninger om, hvorvidt privatinvestorer skal kaste sig over valuta. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I en verden uden renter tvinges investorer til at afsøge alle kroge for at finde afkast. Og den uventede himmelflugt på den schweiziske franc i sidste uge viste, at mange investorer har fundet frem til valutainvestering som en vej til overskud. Der er delte meninger om, hvorvidt privatinvestorer skal kaste sig over valuta.

Men det er et faktum, at den såkaldte standardafvigelse – udsving i kurserne og dermed risikoen – målt over de seneste tre år er mindre på flere valutaer i forhold til danske kroner, end standardafvigelsen på verdens aktier.

Jo højere standardafvigelse, desto højere risiko, og tallet for aktier på verdensindekset er 10,6 procent. Til sammenligning er standardafvigelsen for valutakrydset dollar over for kroner kun på 7,1 procent, oplyser investeringsstrateg Otto Friedrichsen fra forvaltningsselskabet Formuepleje.

»Valuta og råvarer kan i vid udstrækning benyttes i investeringssammenhæng af den private investor. Risikoen er i visse tilfælde væsentlig højere end i andre aktivklasser afhængig af, hvilket kryds vi kigger på,« lyder hans vurdering.

Han gør dog opmærksom på, at den private investor skal være ekstra på vagt over for nogle risici, der ikke i så høj grad præger andre investeringer.

Enkelt eller avanceret

For det første skal investoren være opmærksom på, at der er tale om et marked, der med Otto Friedrichsens ord er »manipuleret« af politiske og makroøkonomiske hensyn. For det andet peger både han og andre investeringseksperter på, at investering i valuta og andre alternativer til aktier som f.eks. råvarer ikke i sig giver afkast – kun muligheden for at købe billigst og sælge dyrt.

»Råvarer og valutaer har ikke et forventet realafkast som en aktie, hvor en virksomhed tjener penge. Derfor holder vi os fra det og mener, at den form for spekulation er uegnet for private investorer,« vurderer formueforvalter i Miranova Wagenitz Sørensen.

Der er flere veje til en valutainvestering for en privat investor.

Den enkle er at købe et andet lands valuta eller åbne en konto i det pågældende land – for eksempel Norge – sætte nogle penge ind og håbe på en positiv kursudvikling. Den mere avancerede måde er at handle valuta med såkaldte futures eller terminskontrakter. Det er en aftale om at købe eller sælge valuta til en aftalt pris på et aftalt tidspunkt.

Det betyder, at en investor med tro på en faldende dollar sælger dollar på termin til den nuværende kurs til udgangen af året. Hvis dollaren er faldet på det tidspunkt, er der tjent penge. Men hvis den stiger videre, er man tvunget til at sælge til under markedskursen.

Mere gambling end opsparing

Typisk indeholder aftalerne en gearing, så investors eget beløb flerdobles med lånte penge. Dels øger det risikoen, dels risikerer det at give den private investor en meget stor investering i et enkelte valutakryds i forhold til resten af porteføljen og dermed en uforholdsmæssig stor risiko på en enkelt ting.

Den oprindelige investering af egne penge skal desuden justeres løbende i takt med udviklingen i valutaen, og samlet set giver det en risiko, som heller ikke Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, mener ,egner sig til private.

»Det er mere gambling end langsigtet opsparing at investere i ædelmetaller, korn og olie. For valuta gælder, at gearingsrisikoen ikke må undervurderes,« vurderer Per Hansen.

Han påpeger, at man for eksempel kan købe amerikanske værdipapirer, hvis man tror på en stigende dollar.