Inkassofirma afviser at inddrive gæld fra sms-lån

Danmarks største inkassofirma afviser at inddrive gæld fra de elektroniske lån, der har været i voldsom stigning de seneste år.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks største inkassofirma, Intrum Justitia, nægter at inddrive gæld fra sms- og web-lån, da firmaet mener, at lånene er etisk og moralsk forkastelige. Det skriver Information lørdag.

- En virksomhed, som ikke kreditvurderer sine kunder ordentligt, fører meget hurtigt privatpersoner direkte ind i en gældsknibe, der efterfølgende ryger til inkasso. Derved kommer de i endnu større krise, siger Morten Engelbæk, direktør for Intrum Justitia, til avisen.

Der var senest debat om de såkaldte elektroniske kviklån i 2009, da daværende økonomi- og erhvervsminister, Brian Mikkelsen (K), afviste at gribe ind. Siden 2008 er antallet af lånene dog firdoblet, viser et notat fra Forbrugerombudsmanden ifølge Information.

Det vides ikke præcist, hvor mange af den slags lån, der er optaget, eller hvor mange penge, der i alt er tale om. Men indberetninger fra tre store lånefirmaer viser ifølge Forbrugerombudsmanden, at firmaerne i 2010 bevilgede lån for i alt 37 millioner kroner, mens tallet året efter var steget til godt 60 millioner kroner. De tre firmaer forventes i 2012 at have udlånt mere end 90 millioner kroner, hvoraf størstedelen af låntagerne er unge under 24 år.

Tidligere har Forbrugerrådet, der er stærk modstander af metoden, dokumenteret, at den årlige omkostning i procent (ÅOP) kan løbe op i 500.000 procent. Forbrugerrådet mener derfor, at der fra politisk side bør sættes loft over lånenes ÅOP.

Det har ikke været muligt for Information at få en kommentar fra erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF).