Ingen kære mor og far. Ejerlejligheder sælges videre til familien over vurderingen

Forældre og andre nærtstående familiemedlemmer er ikke nært så rundhåndede, når det kommer til ejerlejligheder, der bliver solgt i den fordelagtige handelsform familieoverdragelse.

Arkivfoto: En undersøgelse, som boligsiden Boliga har foretaget, viser, at de ejerlejligheder, der er solgt i familiehandel i 2016, i gennemsnit er handlet 59.472 kr. over den offentlige vurdering. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen

Mens villaer, rækkehuse og fritidshuse rask væk bliver solgt videre i familien med besparelser på over en kvart million kr. i forhold til den offentlige vurdering, er de gavmilde familiemedlemmer knap så rundhåndede, når det kommer til ejerlejligheder.

En undersøgelse, som boligsiden Boliga har foretaget, viser nemlig, at de ejerlejligheder, der er solgt i familiehandel i 2016, i gennemsnit er handlet 59.472 kr. over den offentlige vurdering.

Det til trods for at handelsformen giver nærtstående familiemedlemmer mulighed for at sælge fast ejendom videre til hinanden 15 procent under den offentlige vurdering - uden at blive beskattet af gaven.

- Der er nok grænser for, hvad man vil forære sine børn, især hvis der er flere arvinger, der skal dele. For så går den rabat, det barn, der arver lejligheden, får, jo fra den samlede arv, siger Morten Skak, der er lektor ved Institut for Virksomhedsledelse og Økonomi på Syddansk Universitet.

- Og ligger lejligheden eksempelvis i København, er den offentlige ejendomsværdi og lejlighedens reelle værdi skæv, nu hvor vi ikke har nogen opdaterede ejendomsvurderinger, siger han til Boliga.

Børnene er ikke unge længere

Ser man på, hvor mange procent af ejerlejlighederne der er blevet solgt videre i familien med besparelser, der er større end 15 procent, er andelen af ejerlejligheder lavest.

For mens mere end halvdelen af villaerne og rækkehusene, der er solgt i familieoverdragelse i 2016 - og godt hvert tredje sommerhus - har været med en rabat på mere end 15 procent, så er det kun ni procent af ejerlejlighederne, der er givet videre med den helt store rabat.

Ifølge Morten Skak kan en af forklaringerne være, at ejerlejlighederne ikke er ligeså attraktive for børnene, som eksempelvis et sommerhus kan være.

- Når man overdrager noget, er man ofte lidt oppe i årene, og der er ens børn jo heller ikke helt unge mere. Så er det en lejlighed i byen, man har, kan det være, at det egentlig slet ikke er i børnenes interesse, fordi de hellere vil ud af byen, siger Morten Skak.

Stor skattemæssig fordel netop nu

De offentlige ejendomsvurderinger har været suspenderet på 2011-niveau på grund af Skats fejlbehæftede vurderinger.

Det betyder, at de nyeste - og gældende - offentlige vurderinger er fem år gamle, hvis der ikke er foretaget nogle større ændringer på din ejerbolig.

- I disse tider, hvor ejendomsvurderingerne ikke er opdaterede, kan der være en pæn gave at komme efter ved at sælge 15 procent under 2011-vurderingerne, for de vil i de større byer ligge under den reelle værdi, siger Morten Skak til Boliga.

- Det kan være en måde at give arv videre på, uden at børnene bliver beskattet eller skal betale arveafgift, siger Morten Skak.

Gå selv på opdagelse i sidste års salgspriser her