Ingen hjælp til Hovedstadens boligejere fra Venstre

Striben af nordsjællandske borgmestre, der raser over udligningsordningerne og den stigende grundskyld, skal ikke regne med en hjælpende hånd fra Venstre på Christiansborg.

Foto: Jeppe Bjørn Vejlø. Grundskylden stiger voldsomt for grundejere i hovedstadsområdet, og det er staten, der i praksis scorer gevinsterne.
Læs mere
Fold sammen

Den voldsomt stigende grundskyld er blevet et hedt emne op til kommunalvalget, og blandt politikere i hovedstadsområdet hersker der stor frustration over grundskyldens himmelflugt og det kommunale udligningssystem, der i praksis sender alle pengene videre til statskassen.

De mange vrede borgmestre omkring København og Nordsjælland skal dog ikke regne med en hjælpende hånd fra Venstre på Christiansborg. Her afviser kommunalordfører Jacob Jensen at ændre det kommunale tilskuds- og udligningssystem, der i praksis gør det vanskeligt for kommunerne at sænke grundskyldspromillen.

»Vi vil ikke være med til at adskille indtægterne fra grundskylden fra udligningssystemet. Bundlinjen er, at provenuet fra udligningssystemet danner grundlag for, hvor meget der bliver sendt fra hovedstadsområdet til resten af landet. Hvis vi fjernede grundskyldselementet fra udligningssystemet, ville det mindske den samlede kommunale udligning, og det ønsker vi ikke. Der skal være stabilitet omkring udligningssystemet,« siger Jacob Jensen.

Som systemet er i dag, er staten den store vinder ved den kraftigt stigende grundskyld for boligejere i hovedstadsområdet. Det skyldes, at statens bloktilskud til den enkelte kommune sænkes, når indtægterne fra grundskyld stiger.

Hvis kommunerne ønsker at holde indtægterne fra grundskyld konstant i kroner og øre, vil det imidlertid koste dem dyrt, da tilskuds- og udligningssystemet er baseret på, at grundskyldspromillen holdes i ro. Tilskudssystemet forudsætter med andre ord, at kommunerne i hovedstadsområdet får kraftigt stigende indtægter fra grundskylden pga. stigende grundværdier i og omkring København. Hvis kommunerne som modtræk sænker grundskyldspromillen og dermed ikke får de forventede ekstra indtægter, så får de alligevel ikke mere i bloktilskud.

Den stigende grundskyld har fået stribevis af borgmestre og politikere i hovedstadsområdet til komme med voldsomme udfald mod modellen. Gentoftes borgmester Hans Toft (K) har i dag i Berlingske Business kaldt den kommunale udligning og den stigende grundskyld for "vanvittig lovgivning", mens Rudersdals borgmester, Jens Ive (V), kaldet det for "helt utilstedeligt og ude af proportioner."

Venstres kommunalordfører, Jacob Jensen, er dog ikke klar med en håndsrækning til de nordsjællandske politikere.

»Jeg kan sagtens følge argumentationen. Men det ændrer ikke ved, at vi som Christiansborgpolitikere også har ansvar for at skabe udvikling rundt omkring i landet. Jeg ønsker ikke at åbne op for en diskussion om en ny udligningsordning. Det ville skabe stor usikkerhed,« siger han.

Så der er ingen Christiansborg-hjælp fra Venstre til de mange boligejere i Hovedstadsområdet, der oplever kraftigt stigende grundskyld?

»Ikke i forhold til at fjerne grundskylden fra udligningssystemet.«

Debatten om den stigende grundskyld blev intensiveret, da Berlingske Business i forrige uge kunne fortælle om en omfattende rundspørge om grundskylden fra Berlingske Research blandt mere end 2.500 kandidater til kommunalvalget. Her støttede knap 42 procent en vidtgående model med at fastfryse grundskylden i kroner og øre.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) afviste dog enhver tanke om at fastfryse grundskylden.