Indgreb mod populære lån kan smadre boligmarkedet

Ejendomsmæglere frygter en negativ effekt af Finanstilsynets nye tilsynsdiamant, som betyder mere regulering i realkreditsektorer.

Et nyt indgreb fra regeringen vil gå ud over boligmarkedet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Germund
Det kommer til at påvirke boligmarkedet negativt, når erhvervsminister, Henrik Sass Larsen, med et nyt indgreb vil presse boligejere væk fra såvel afdragsfrie lån som de populære F1-lån.

En såkaldt tilsynsdiamant vil sætte grænser for, hvor stor en andel af et realkreditselskabs samlede udlån, der må være F1-lån, og der vil ligeledes blive lagt begrænsninger på, hvor stor en andel de afdragsfrie lån må fylde i de enkelte realkreditselskaber.Det nye tiltag kan særligt ramme førstegangskøbere, som netop er nøglen til vækst på boligmarkedet, og ejendomsmæglerne frygter, at tilsynsdiamanten vil sætte en alvorlig dæmper på boligmarkedet, som ellers har været i bedring.

»Alene det, at man taler om den her type indgreb, påvirker boligmarkedet. Det har vi set tidligere i forbindelse med større politiske rokader og beslutninger. Så stopper alle op og tænker: »Er der noget, man skal vente på, inden man træffer en stor beslutning om et køb. Så alene debatten om det vil påvirke markedet negativt,« siger relationschef i Home, Mads Ellegaard.

Han ser samtidig det nye tiltag som en udmærket måde at imødekomme de boligkøbere, som fristes til at tage et afdragsfrit lån uden at have råd til det. Den holdning har man også hos EDC, hvor kommunikationschef Jan Nordmann også ser fornuften i at indføre restriktioner på de risikable lån. Men han frygter, at den nye lovgivning bliver for rigid.

»Man skal passe på ikke at blive for rigid omkring lovgivningen. Boligmarkedet har godt af, at køberne har en masse valgmuligheder og har nogle muligheder for at sammensætte en finansiering, som passer til deres situation og økonomi,« siger Jan Nordmann.Finansprofessor Jesper Rangvid har peget på, at førstegangskøbere med diamanten højst sandsynligt i stor udstrækning må vinke farvel til afdragsfrie lån, og netop den gruppe er afgørende for vækst på boligmarkedet.

»Førstegangskøberne er vigtige for boligmarkedet. Hvis der for alvor skal gang i markedet igen, så skal det fortsat være muligt for de yngre at købe deres første bolig på markedet. Hvis de ikke kan blive kreditvurderet til det, så kommer de til at mangle,« siger Mads Ellegaard og tilføjer, at køberne i dag rent faktisk bør kreditvurderes i forhold til en fast rente og afdrag.Cheføkonom Troels Theill Eriksen fra Dansk Ejendomsmæglerforening vurderer også, at det nye indgreb vil have en negativ effekt på boligmarkedet, også selvom boligkøbere i dag reelt bliver vurderet til en fast rente med afdrag.

»Der kan være nogle boligkøbere, som er godkendt til den faste rente med afdrag, som i dag vælger at tage det afdragsfrie F1-lån bagefter. Det kan de så ikke gøre fremover. Derfor må de skære økonomien til på anden vis. Så det kan have effekt - både på boligmarkedet og på privatforbruget,« siger cheføkonomen.

Boligmarkedet i Danmarks to største byer har den seneste tid nærmet sig samme prisniveau, som før krisen, men den positive udvikling kan altså vende igen med den nye diamant. I dag er 56 procent af realkreditlånene uden afdrag og 52 procent er rentetilpasningslån.