Indefrosset grundskyld kan give milliongæld

Det løber op i en større formue, hvis man som pensionist indefryser sin grundskyld.

Foto: Linda Kastrup. indefrosne grundskatter over en 20-årig periode vil vokse så meget, at en betydelig del af friværdien i mange boliger bliver spist op,
Læs mere
Fold sammen

Det løber op i store summer, hvis man som pensionist vælger at indefryse sin grundskyld over en længere årrække. Værst ser det ud på Frederiksberg, hvor grundskylden allerede i dag er meget stor og står til at stige yderligere over de kommende år.

Her vil en typisk husejer, som går på pension som 65-årig og vælger at indefryse hele grundskylden hos den lokale kommune, stå tilbage med en gæld på mere end to millioner kroner, når han eller hun fylder 85 år. I Rudersdal Kommune i Nordsjælland, hvor der bor lidt over 54.000 indbyggere, vil en indefrysning over 20 år udløse en samlet gæld på tæt ved 1,5 millioner kroner.

Det viser beregninger, som Danske Bank har udarbejdet for Berlingske Business. De tager udgangspunkt i et typisk hus og forudsætter, at grundværdierne fastholdes på 2011-niveau frem til 2016, hvorefter de stiger to procent om året. Det er også forudsat, at grundskatteloftet hæves syv procent om året fra 2015 og frem, og at renten på indfrosset ejendomsskat er på tre procent årligt fra 2015.

Beregningerne viser, at de indefrosne grundskatter over en 20-årig periode vil vokse så meget, at en betydelig del af friværdien i mange boliger bliver spist op, hermed kan det blive svært at få råd til en mindre lejlighed eller anden ældrebolig i samme område.

Privatøkonom i Danske Bank, Las Olsen, forklarer de høje tal med, at grundskylden er en skat, der fylder stadig mere – især i og omkring København.

»Når man lægger det sammen over 20 år, bliver tallet stort. Det kan tage en meget stor del af friværdien, hvis man vælger den her løsning over en længere årrække. Men det er også i de samme områder, at friværdien er stor. Mange vil godt kunne klare det, men der kan blive tale om meget store regninger. Det er i hovedstaden, hvor det for alvor sætter sit præg,« siger Las Olsen.

Når stadigt flere indefryser deres grundskyld, hænger det efter Las Olsens opfattelse bl.a. sammen med, at det er en nem løsning for pensionisterne. Hvis de skulle tage et almindeligt lån i boligen, vil det desuden kræve et lån af en vis størrelse, før det kan betale sig.

»Men det kan bestemt ikke længere betale sig for alle at indefryse grundskylden, efter at reglerne er lavet om. Jeg vil opfordre pensionister til at undersøge de forskellige muligheder nøje. Det gælder især pensionister med stor grundskyld,« siger han.