I morgen bliver virksomhedernes skat offentliggjort

I morgen klokken 10 kan alle se, hvor meget virksomhederne betalte i Skat i hele 2012.

Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra og med i morgen formiddag bliver alle virksomheder, foreninger og fondes skatteindbetalinger i 2012 lagt ud til offentlig skue.

Det skyldes regeringens beslutning om åbne skattelister, som for første gang blev sat i værk sidste år. Nu bliver det så også muligt at se indbetalingerne for sidste år. 

Det vakte stor kritik fra erhvervslivet, der brugte ord som "gabestok", da regeringen besluttede at offentliggøre virksomhedernes skatteindbetalinger. Blandt andet gik kritikken på, at en virksomhed ikke skal betale så meget i skat, hvis den har underskud, eksempelvis fordi den har investeret sine penge. 

Foreløbig har det dog vist sig, at statens selskabsskatter på et år er steget fra 40 til 49 mia. kr, svarende til 23 procent. En udvikling, skatteminister Holger K. Nielsen (SF) fornylig har forklaret dels med en positiv udvikling i dansk økonomi, men også om den offentlige debat om virksomheders skattepligt de seneste to år. 

"Jeg tror også, det spiller en rolle, at vi nu har fået åbenhed om selskabernes skattebetaling i Danmark," sagde minister for få dage siden til Politiken.

De selskaber, der i 2011 betalte mest i skat var:
  • Shell: 3.825.964.525 kr.
  • A.P. Møller-Mærsk: 3.216.950.538 kr.
  • Novo A/S:  2.727.000.901 kr.