I dag falder skatten på kapitalpension

Et tilbud du ikke kan sige nej til. Sådan betegner pensionsselskab muligheden for at betale en lav skat af din pensionsopsparing lige nu.

Overordnet set er det en fordel for de fleste at betale skatten nu. Carsten Holdum, privatøkonom i PFA Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Henriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I dag vedtager Folketinget efter planen, at du kan betale skatten af din kapitalpension her og nu mod at slippe med en lavere skattesats på 37,3 procent. Ellers bliver kapitalpension beskattet med 40 procent ved udbetaling - altså en besparelse på 2,7 procentpoint af skatten.

Samtidig fjernes fradragsretten for indbetalinger på kapitalpensioner, så pensionstypen reelt dør og de eksisterende opsparinger bliver til såkaldt hvilende ordninger. Og desuden forsvinder fleksibiliteten ved pensionstypen, der under de gamle regler kan lægges om til en ratepension eller en livrente.

Muligheden for at konvertere en kapitalpension bevares dog, hvis den bliver stående som en hvilende ordning til den gamle skattesats.

Ifølge landets største pensionsselskab PFA er der ikke noget at betænke sig på: Betal skatten nu og slip billigere i skat.

»Overordnet set er det en fordel for de fleste at betale skatten nu,« siger privatøkonom Carsten Holdum fra PFA.

Når skatten er betalt, bliver pengene reelt overført til en ny pensionstype, der dog også er bundet op på ejerens pensionsalder, ligesom der også fremover kun skal betales den lave PAL-skat, som efter en stigning fra i år er på 15,3 procent.

Når muligheden for at indbetale på en kapitalpension forsvinder, bliver pengene automatisk kanaliseret over i en ratepension op til fradragsgrænsen på 50.000 kroner, hvis indbetaleren ikke selv ændre noget. Alt over de 50.000 kroner går ind på en livrente, hvor der ikke er loft over de fradragsberettigede indbetalinger.

Surt at dumme sig med pensionen

Lovændringen om kapitalpensionerne får virkning fra 2013, så de pensionister, der planlægger at tage deres kapitalpension ud i år også kan få den lave beskatning ved at udskyde udbetalingen af kapitalpensionen.

Hvis kapitalpensionen står til at blive udbetalt til næste år, træder den lave skattesats automatisk i kraft. Men kunder i pensionsselskaber og medlemmer af pensionskasser med flere år til pensionering skal selv sørge for at få ændret skatten, og blandt andre PFA skriver til sine kunder med kapitalpensioner, så de ikke unødvendigt kommer til at betale den høje skattesats.

»Hvis der er mange år til pensioneringen, så skal man bare sørge for at få det gjort i løbet af 2013. Men det ville være surt at dumme sig ved at få en kapitalpension udbetalt i december i år til den høje skat,« siger Carsten Holdum.

Hvis man skal bruge sin kapitalpension her og nu, er det også værd at undersøge, om et lån eller en kassekredit kan lukke hullet, indtil kapitalpensionen kan udbetales til den lave skat. Ejere af små kapitalpensioner på under cirka 10.000 skal også være opmærksomme på, at grundomkostningerne reelt vil stige, hvis ordningen omlægges til at være beskattet. Som det er nu, betales grundomkostninger på i gennemsnit 600 kroner af ikke-beskattede penge, så topskatteydere reelt kun betaler godt 40 procent. Hvis der er tale om penge, der allerede er beskattede, betaler man det fulde beløb. Investeringsomkostningerne trækkes normalt fra afkastet, før det tilskrives kundernes konti, og dermed spiller skatten ikke den samme rolle for dem.