Hvorfor kan en forening ikke låne til ferielejligheder?

Brevkassens advokat indrømmer to ting: Han er ikke tryllekunstner – og han følger ikke altid sine egne gode råd!

Det kan give problemer, når en forening ønsker at sælge en feriebolig for at erhverve en anden. Arkivfoto: Iris Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

? Vi er med i en ferieboligforening med 100 medlemmer, der ejer fire lejligheder i udlandet. Alle er købt kontant, og købet er underskrevet af den til enhver tid siddende formand.

Nu er vi ved at sælge den ene lejlighed for at købe en ny og er i den forbindelse blevet stillet spørgsmål om ejerskab: Hvem sælger og køber, hvem ejer og hvem kan låne penge?

Vi har fået afslag fra en række banker på grund af foreningsejerskabet, og flere har anbefalet at oprette en virksomhed lokalt, der står som ejere.

Men problemet bliver vel det samme – hvem ejer så virksomheden?

Med venlig hilsen B.

! Tak for spørgsmålet og ikke mindst for tilliden. Jeg får lyst til at sige, som jeg ind imellem må sige det til mine kunder: »Jeg er desværre kun advokat, ikke tryllekunstner.«

Jeg vil gerne give det efterspurgte råd, men desværre løser det næppe jeres udfordringer. Når jeg alligevel har valgt at bringe spørgsmålet, skyldes det, at det på en god måde belyser vigtig­heden af at tænke frem i tid, når aftaler indgås. Du må ikke misforstå mit svar som arrogance eller sådan, at jeg ikke forstår situationen. Det gør jeg, og jeg ser den i mange varianter – netop derfor vil jeg gerne bruge eksemplet til at tænde den røde advarselslampe.

I er mange medlemmer i en forening, der sammen har fire lejligheder i udlandet. Nu skal I sælge, men støder på vanskeligheder. Du nævner ikke, hvilke regler I måtte have, og ej heller noget om hvordan købet kom i stand. Det materiale bør du læse på, for her kan måske hentes hjælp.

En anden mulighed vil være at drøfte forholdet med den lokale notar og måske ad den vej nå frem til en fælles forståelse. Det kan være, der først skal skrives lidt historie og graves materiale frem, og det kan være, at en dansk advokat kan hjælpe jer med forarbejdet.

Når det måtte lykkes, så er mit råd, at I nu tager hånd om problematikken, dels i relation til købet af den ny lejlighed, dels i relation til de andre lejligheder. I bør sikre jer et fundament, som kan forebygge samme problem, som det I nu sidder midt i.

Jeg har set samme problematik også i Danmark, f.eks. på timeshareområdet, men også i andre aftaleforhold, hvor den indgåede aftale blev »løst« lidt hurtigt, måske på en halv A4-side, og hvor det skrevne rejser flere spørgsmål, end det besvarer.

Jeg har ofte sagt og skrevet det, men følgende råd kan ikke gentages for tit: Jura er kun egnet til én ting: at fore­bygge konflikter.

Når konflikten er en realitet, så kan juraen ikke altid bruges. Her kræves fleksi­bilitet, empati, rummelighed og vilje – alt sammen noget juraen ikke er og aldrig bliver olympisk mester i.

Og husk så: Når nogen beder om din autograf, så kan det være en autograf­jæger. Ofte er det ikke tilfældet.

Her er forklaringen, at underskriften skal bruges imod dig ved en passende lejlighed. Behold fyldepennen i lommen, indtil du er sikker på, at du ­forstår, hvad du skriver under på.

For den gode ordens skyld skal jeg loyalt oplyse, at jeg ikke i enhver situation selv har forstået at følge mit gode råd.

Det er det, der på nudansk hedder learning by doing.

Held og lykke med løsningen.

Med venlig hilsen Allan Ohms, advokat (H), www.ForumAdvokater.dk