Hvordan virker et samlevertestamente?

Hvordan er reglerne for ugifte samlevende med børn?

Foto: Foto: Colourbox. Samlevende med børn bør udnytte mulighederne ved at oprette et samlevertestamente.
Læs mere
Fold sammen

? Vi bor sammen, og vi har et barn, men vi er ikke gift.

Er det korrekt, at vi kan blive stillet, som om vi var gift, ved at lave et såkaldt samlivstestamente?

Med venlig hilsen De to samlevende

! Den ny arvelov giver mulighed for, at visse personer kan oprette et gensidigt testamente, hvor indholdet går ud på, at de skal arve hinanden, som var de ægtefæller med fuldstændigt særeje. Det er kun samlevende i et samlivsforhold af ægteskabelig karakter, der kan gøre det.

Det er en betingelse, at parterne ved samleverens død havde fælles bopæl samt ventede, havde eller havde haft et fælles barn eller at parterne i mindst to år har været i et ægteskabslignende forhold med fælles bopæl.

Fordelen ved et samlevertestamente er, at I - med et barn - kan testere 7/8 til længstlevende. De, der ikke kan oprette et samlevertestamente, for eksempel fordi den ene af de samlevende sidder i uskiftet bo, kan kun kan testere tre fjerdedele til samleveren, når der er et barn.

Samlevertestamentet giver en ekstra fordel i forhold til et ”almindeligt” gensidigt testamente: Længstlevende samlever får ret til såkaldt suppleringsarv. Det betyder, at længstlevende kan udtage samlet 600.000 kroner, før der skal betales noget til børn. I beløbet indgår livsforsikrings- og pensionssummer udbetalt i anledning af dødsfaldet. Det vil i en række tilfælde betyde, at samlevertestamentet giver længstlevende en arveret på ikke ”bare” syv ottendedele, men på 100 procent.

Derfor bør papirløse, der opfylder betingelserne gøre brug af denne mulighed.

Med venlig hilsen Allan Ohms, advokat (H), mediator, www.ForumAdvokater.dk

Læs også: Hvem arver huset ved særeje