Hvordan standser man en skilsmisse-bølle?

Trusler og krav om penge skal ingen finde sig i. Nogle gange er tilgivelse lettere at opnå end tilladelse.

Man skal ikke lade sig tryne eller true i forbindelse med en skilsmisse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

? Min bedste venindes mor og far er gået fra hinanden: De har et hus, som de begge ejer, men hendes far tromler dem og mener, at alt er hans. Han har snydt nogle mennesker og er flyttet til Jylland, og der er ingen direkte kontakt.

Han har blandt andet truet min veninde med, at hun skal betale 100.000 kroner til ham, fordi hun med moderens accept har været forbi huset og hente sine ting. Kan han tillade sig det?

Huset er til salg, og han nægter alle andre adgang til huset. Hvad kan de juridisk gøre ved det?

Med venlig hilsen P.

! Det er en situation, hvor I endelig ikke må forlade jer på et brevkassesvar alene. Man kan aldrig sagsbehandle via en brevkasse men kun få overordnede pejlemærker. De skal selvfølgelig ikke lade sig tryne eller true, som du har beskrevet det.

Som ægte jyde kan jeg godt se en ide i at gemme sig i en eller anden jysk skov i håbet om ikke at blive fundet af dem, moderens mand har snydt. Men ærlig talt: Det er selv i Jylland nok ikke en langtidsholdbar model.

Udgangspunktet er, at hvis moderen – eller din veninde – har personlige ting i huset, som han ikke vil udlevere, vil den korrekte fremgangsmåde være at gå via fogedretten. Her skal de i princippet sandsynliggøre, at de ejer de ting, som de vil hente.

Hvis moderen faktisk har forladt huset, har hun ligeledes som udgangspunkt kun adgang til huset for at hente ting via fogedretten.

Tankegangen bag det princip er, at når man ikke længere bor i huset, vil det være en krænkelse af den andens privatliv, hvis man dukker op i tide og utide. På den anden side fortæller I også, at han ikke bor i huset men er flygtet til Jylland. Hvis ingen bor i huset, har de måske begge ret til at komme og gå der, når de begge ejer det. Du kan måske fornemme, at jeg i virkeligheden svarer lidt »både og«, fordi de konkrete forhold kan være meget afgørende for moderens juridiske ret.

Men nogle gange er det lettere at få tilgivelse end tilladelse. Det er mit indtryk, at hun har hentet tingene. Hvis hun så har hentet ting, som ikke er hendes, vil hun måske kunne ifalde et erstatningsansvar eller tilbageleveringskrav.

Derimod er det sikkert, at han ikke bare kan kræve 100.000 kroner, som du skriver. Hvis han vil gennemføre noget krav i den anledning, må det enten tages med i forbindelse med den generelle bodelingssag, eller han må føre en særskilt retssag om det. Måske er den oppustede adfærd begrundet i frustration over, at han godt kan se, at det bliver dyrt og besværligt.

Med hensyn til bodelingen i øvrigt og hussalget kan det være nødvendigt for din mor at rette henvendelse til skifteretten for at få ham sat på plads. Han skal selvfølgelig medvirke til salget, og det er ikke ham, der bestemmer alene.

Rent praktisk tror jeg, at hun med fordel kan kontakte en advokat for mere konkrete råd baseret på mere præcis fortælling om forholdene, før hun henvender sig til skifteretten.

Med venlig hilsen Viggo Bækgaard, advokat (H) og mediator, www.ForumAdvokater.dk