Hvordan sikres min kones ret til huset?

Den »lette« løsning er ikke altid den nemmeste: Afklar jeres behov efter grundig overvejelse, råder advokaten.

Det er ikke altid en ubetinget fordel at sidde i uskiftet bo, selv om det lyder så nemt.
Læs mere
Fold sammen

? Uvist af hvilken grund står kun jeg på skødet til vores hus, og jeg bliver så i tvivl om, hvordan det stiller min hustru.

Der er ingen gæld i huset, og vi har kun fælles børn. Hvordan stiller det min hustru, hvis jeg dør først?

Bør jeg foretage mig noget, når jeg ønsker, at hun skal stilles bedst muligt, da hun naturligvis har samme del i huset som jeg.

Med venlig hilsen P.

! Mit gæt er, at du aldersmæssigt er mindst 55 år. Gættet hænger sammen med din oplysning om ingen gæld i huset men også med, at du nok ellers havde skrevet, at du havde huset, da I lærte hinanden at kende.

Hvis I er gift uden at have oprettet ægtepagt, er det korte svar, at det ikke betyder så meget, at huset står i dit navn. Hvis I skulle skilles, ville hun have krav på halvdelen af nettoformuen og dermed også af husets værdi. Hvis du dør først, vil hun have ret til at sidde i uskiftet bo og dermed i praksis overtage huset helt problemfrit. Det samme har du.

Det er ikke altid en ubetinget fordel at sidde i uskiftet bo, selv om det lyder så nemt. Så husk altid at give det en ekstra overvejelse, inden man beslutter sig til det letteste.

Hvis den længstlevende af jer vælger ikke at sidde i uskiftet bo, vil børnene skulle have et beløb, der svarer til en fjerdedel af formuen til indbyrdes lige deling. Der er et betydeligt spillerum at gøre godt med, hvis I opretter testamente.

Skulle huset være dit særeje, stiller sagen sig anderledes. I så fald er det ubetinget rådet, at I får gennemgået jeres situation, så I er helt afklarede.

Spørgsmålet giver også anledning til at nævne, at der i virkeligheden kan være mange gode grunde til, at ægtefæller ikke altid bare hovedløst køber hus i begges navn. Jeg tror, at 90 procent vælger at stå som samejere i dag. Man gør det, fordi bankerne typisk vil have to skyldnere på lån i kreditforening og bank. De fleste tænker også på det som en ligestillingsmæssig retfærdighed, at begge står som ejere.

For mange er det bestemt også en løsning, der ikke er ufornuftig. Alligevel synes jeg, at man altid lige skal vende med sine rådgivere, om det nu er klogt, at begge står som ejere. Lad mig nævne et par eksempler.

Især hvis den ene af ægtefællerne driver selvstændig virksomhed, kan det godt være fornuftigt at skærme lidt om privatøkonomi og risiko ved, at den anden ejer huset.

Vi ser i dag ofte tilfælde, hvor begge parter står som ejere, og hvor det ved skilsmisse ikke kan lade sig gøre at få den ene godkendt som eneejer af bank og kreditforening. Hvis kun den ene ejer men faktisk godt kan betale udgifterne alene, og der er begrænset friværdi, vil man i praksis ikke have behov for at søge om tilladelse til at fortsætte som ejer ved skilsmisse.

Med venlig hilsen Viggo Bækgaard, advokat (H) og mediator, www.ForumAdvokater.dk