Hvordan placeres formuen i en fond?

Afgifter og driftsudgifter til en familiefond fordrer en relativt stor startkapital.

Der skal en ganske stor formue til for at oprette en fond af en størrelse, så afkastet overhovedet kan betale de faste omkostninger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

? Som enlig 65-årig uden livsarvinger vil jeg gerne høre om muligheden for oprettelse af en fond - delvist nu og så efter min død.

Jeg ejer et hus samt et kontant beløb. Fonden skulle kunne udbetale til særlige behov i kattehjem, samt til min families tandlægebehandling, når et større behov opstår.

Med venlig hilsen C.

! En fond skal stiftes med en grundkapital på minimum 250.000 kroner. Er der tale om en erhvervsdrivende fond, skal der være en grundkapital på minimum 300.000 kroner.

Da du påtænker, at fonden også skal foretage uddelinger til din familie, skal du være opmærksom på, at der ved stiftelse skal betales 20 procent i afgift. Hvis fonden skal arve dig, skal du være opmærksom på, at der skal betales 36,25 procent i boafgift.

Endelig skal du også være opmærksom på, at du kun kan foreskrive i fondens vedtægter, at nulevende familiemedlemmer samt en ufødt generation kan modtage støtte til tandlægebehandling.

Muligheden for at stifte en fond hænger først og fremmest sammen med, hvor mange midler, som du kan skyde ind i fonden. Da fonden er en selvstændig juridisk enhed, vil fonden alene have afkastet af fondskapitalen til at betale udgifter med samt til at opfylde vedtægternes bestemmelse om uddelinger. Fonden skal administreres, have en bestyrelse, ligesom fondens regnskaber skal revideres. De faste udgifter hertil er nok mindst 30.000 kroner om året. Oven i dette kommer de midler, der skal uddeles. 

Da fondsbestyrelsen skal sørge for at holde fondskapitalen intakt, vil fondskapitalen blive investeret meget konservativt, og dette giver ikke det store afkast. Det er på denne baggrund mit bud, at såfremt fonden ikke har en kapital på mindst 1,5 million kroner, så vil der med det øjeblikkelige renteniveau ikke være kapital nok til at generere et afkast på de 30.000 kroner svarende til de forventelige faste udgifter.

Jeg oplever, at de fleste opgiver ideen med at stifte en (familie)fond, når jeg har præsenteret dem for alle ulemperne.

Med venlig hilsen Erik Øvlisen, advokat (H), www.ForumAdvokater.dk