Hvordan overtager ejeren selv et lejemål?

Det er i praksis svært at sætte en lejer ud, og det gør det ikke nemmere, at boligen er ejet af et selskab.

Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

? Jeg er klar over, at en lejer af en lejlighed ikke kan opsiges, med mindre man selv som privat person tidligere har boet i lejligheden. Hvis sidstnævnte er tilfældet er opsigelsestiden vist et år.

Er reglerne de samme, hvis det er et selskab, der ejer lejligheden?

Med venlig hilsen P.

! Det helt korte svar er: Ja.

I lejelovens § 83 er oplistet de muligheder, udlejer har for at opsige en lejer. Den mulighed, du spørger om her, er litra a, hvor det fremgår, at udlejer kan opsige lejeaftalen, hvis udlejer selv ønsker at benytte det lejede. Bestemmelsen skal forstås helt, som den lyder; det skal altså være udlejer selv, der skal benytte lejemålet. Det betyder, at reglen ikke kan anvendes, hvis det er familie, der skal benytte lejemålet.

Reglen er også uanvendelig, når der er tale om, at et selskab ejer en beboelsesejendom, eftersom selskabet i sagens natur ikke kan bebo lejemålet.

Er der ydermere tale om udlejning af en ejerlejlighed, er det - som du skriver - en betingelse, at udlejeren selv har beboet lejligheden, eller at lejeforholdet er indgået før 1. juli 1986. Derudover skal lejeaftalen være indgået efter lejelighedens udstykning i ejerlejligheder. Endelig er det en betingelse – og den er der mange, der glemmer – at det fremgår af lejekontrakten, at der er tale om en ejerlejlighed, og at der kan opsiges efter den pågældende bestemmelse.

Hvis disse betingelser ikke er opfyldt, så kan lejeaftalen ikke opsiges med denne begrundelse.

Derudover skal der foretages en rimelighedsbedømmelse på baggrund af både udlejers og lejers forhold. I denne vurdering skal blandt andet indgå, hvor længe udlejer har ejet lejligheden og lejers mulighed for at finde anden, passende bolig.

Der er i Folketinget fremsat forslag om ændring af lejelovgivningen, som forventes endeligt vedtaget i denne måned. Vedtages ændringerne, vil der blive indført en videre adgang for udlejere af en ejer- eller andelslejlighed til at opsige lejeaftalen. Udlejeren kan efter forslaget opsige lejeaftalen, når vedkommende selv skal bebo lejligheden, når ejeren også var ejer af lejligheden på tidspunktet for lejeaftalens indgåelse, og når ejeren på opsigelsestidspunktet ikke ejer andre udlejede ejer- eller andelsboliger. Der er således heller ikke i de nye regler hjælp at hente i de tilfælde, hvor lejligheden er ejet af et selskab.

Med venlig hilsen Viggo Bækgaard, advokat (H) og mediator, www.ForumAdvokater.dk